Wat een bijzondere dag afgelopen vrijdag! Namens PiepVandaag.nl mocht ik Jane Goodall ontmoeten en interviewen. Wat een inspirerende vrouw! Zij strijdt niet alleen voor een beter lot voor chimpansees en andere wilde dieren, maar ook voor het behoud van onze aarde. In die hoedanigheid reist ze onvermoeid 300 dagen per jaar de wereld rond, ondanks dat ze inmiddels 80 is geworden.

Interview Jane Goodall
Interview Jane Goodall | Foto: Angelique Lagarde

Jane Goodall woonde jarenlang in het Gombe Stream National Park tussen de chimpansees en bestudeerde ze. Op mijn vraag of ze liever in de wildernis of in de geciviliseerde wereld leefde antwoordde ze:

“De wildernis als ik een keuze had. Maar zolang de planeet en dus ook de chimpansees zo bedreigd worden moet ik mensen bewust maken.”

Ze gaf maar toestemming voor twee enkele interviews, aan Nieuwsuur en aan PiepVandaag.nl.

Het was een mooi gesprek met een geweldige vrouw. Ze eindigde het interview met de boodschap dat we vooral moeten blijven doorgaan mensen bewust te maken van wat wij dieren aandoen en hoe bijzonder ze juist zijn.

En óf wij dat blijven doen!

Binnenkort is het gehele interview dat ik met haar had hier te zien op PiepVandaag.nl.

Het item van Nieuwsuur is hier te vinden, vanaf 17:44 en hieronder een TEDTalk die Jane Goodall gaf in maart 2002 op de officiële TED-conferentie.

Jane Goodall: What separates us from chimpanzees? [NL ondertiteld]