Twee jaar geleden kregen Wildlife Trust of India (WTI) en International Fund for Animal Welfare (IFAW) slecht nieuws. In Manas National Park was een volwassen neushoornvrouwtje, net moeder geworden, op een gruwelijke wijze gedood. Haar hoorn was gestolen en haar kalfje van nog geen maand oud werd als wees door de stropers achtergelaten.

neushoornweesjes
© IFAW

In samenwerking met Bosbeheer vond het WTI-IFAW team het neushoornkalfje vlak bij zijn dode moeder. Het diertje wilde zijn moeder niet verlaten en zocht troost bij haar. Medewerkers van WTI-IFAW namen het kalfje mee en brachten het met de hand groot: ze verzorgden hem dag en nacht in het Rhino Camp. Het neushoorntje werd vernoemd naar een oud mythologisch Bodo-figuur, Dwimalu.

Het ging goed met Dwimalu, maar volgens het team zou hij nog beter vooruitgaan met gezelschap. En daar was op een dag Purabi.

Deze dame werd drie maanden na Dwimalu gered in het Kaziranga National Park. Door de jaarlijkse overstromingen werd ze van haar moeder gescheiden. Omdat moederneushoorn niet meer te vinden was, werd ook Purabi overgebracht naar het Wildlife Rescue Center vlakbij Kaziranga.

De twee worden, net als alle neushoorns, over niet al te lange tijd uitgezet in Manas National Park. Purabi en Dwimalu zijn echter nu al onafscheidelijk.

“Dieren vechten vaak om een territorium of om dominantie. Maar Dwimalu en Purabi zijn kalm en rustig. Ze lijken het verlies van hun moeders te hebben geaccepteerd. Purabi is een jaar ouder dan Dwimalu en ze is erg beschermend. De twee kinderen zijn erg gesteld op elkaar”, aldus verzorgers Rohan Goyari en Ontai.

De neushoorns zullen eerst verhuizen naar een boma. Dat is een tijdelijk verblijf waar ze kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Daarna worden ze net als hun voorgangers uitgezet in het wild om hun moeders genen door te geven en de soort te behoeden voor uitsterven.

Geweldig mooi werk van IFAW en WTI!

Bron: IFAW ©PiepVandaag.nl