In Kameroen  zijn zo’n  2.000 illegaal gesmokkelde olifantenslagtanden en 1.753 afgewerkte ivoorproducten in brand gestoken door de autoriteiten. Het land wil hiermee laten zien de illegale handel in ivoor keihard aan te pakken.

Ivoor slagtanden
Foto: Arno Meintjes Wildlife via Compfight cc

In Yaounde, de hoofdstad van Kameroen, werd op een plein de brandstapel aangestoken. Het zal nog zeker drie dagen duren voordat alle ivoor tot as is verworden. Niet alleen slagtanden maar ook kralen, schaakborden, miniatuurbeeldjes en totempalen gaan in de as op.  In totaal wordt de waarde van het ivoor op velen miljoenen euro’s geschat.

“De ivoorsmokkel neemt al jaren toe”, aldus Eric Kaba Tah, de onderdirecteur van de Kameroense natuurbeschermingsorganisatie Last Great Ape. Waren er tien jaar geleden nog zo’n 20.000 olifanten, inmiddels is dat aantal zeker gehalveerd.

De Kameroense minister van Bosbeheer en Wild zegt dat Kameroen met deze actie wil laten zien dat het land de ivoorhandel gaat stoppen.

Door de verbranding zijn de in beslag genomen slagtanden en de ivoorobjecten, dat voornamelijk uit het buitenland afkomstig is, nu “buiten bereik”, zegt hij. De handel in dit materiaal eist overigens ook mensenlevens. “In minder dan vier jaar tijd werden drie natuurwachters, vier jachtbewakers en een jachtgids gedood door stropers.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, Samantha Power, was ook bij de ceremonie aanwezig. “Al onze landen kunnen en moeten meer doen,” aldus Power. De verbranding stuurt een duidelijke boodschap uit: “de enige plaats waar ivoor thuishoort en de enige waarde die ivoor heeft, is op olifanten”.

Eerder dit jaar werd bekend dat deze maand ook Kenia en Sri Lanka grote hoeveelheden ivoor gaan vernietigen. Ook deze acties zijn bedoeld als waarschuwing voor stropers. Een grote, breedgedragen maatschappelijke afkeuring en openlijke afwijzing van ivoor en ivoren producten moet de stropers ontmoedigen, de markt danig verkleinen en de bescherming van olifanten enorm vergroten.

Bron @PiepVandaag.nl