Prinsjesdag 2019 stond zoals gebruikelijk in het teken van korte termijn economische belangen. Dieren, natuur en de kwaliteit van onze leefomgeving zijn daarbij, net als kwetsbare mensen, opnieuw het kind van de rekening. Zoals ieder jaar maakte Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren tijdens Prinsjesdag een statement met haar kleding, dit jaar een jurk met het motto Alle kleine beestjes helpen. Want insecten hebben onze hulp nu keihard nodig.

Alle kleine beestjes helpen
Alle kleine beestjes helpen by Achmed Oso | Foto: Partij voor de Dieren

Veel politici zijn hardleers als het gaat om het algemeen belang. Marianne Thieme maakte daarom dit jaar in de Ridderzaal een statement met een jurk van modeontwerper Achmed Oso van Oso Couture, waarop de allerkleinste leden van onze samenleving, de insecten, centraal staan. Motto: Alle kleine beestjes helpen. Marianne Thieme zegt over deze keuze:

“De uitstoot aan schadelijke stoffen zoals stikstof, methaan en CO2 in ons land bedreigen het voortbestaan van insecten. Bovendien zijn de veelgebruikte pesticiden op onze akkers met monotone raaigraswoestijnen, de pest voor onze natuur. In de laatste decennia is de insectenpopulatie meer dan gehalveerd. Zonder insecten hebben we geen voedsel. Ze vormen de basis van de biodiversiteit in onze natuur en voedselvoorziening.”

Marianne Thieme ziet liever een andere invulling van de derde dinsdag in september:

“Prinsjesdag zou niet moeten gaan over economische groei, maar over hoe we de bedreigingen voor ons bestaan gaan afwenden. Hoe we de natuur en daarmee het leven van mens en dier kunnen beschermen. De vraag die in de troonrede gesteld zou moeten worden, maar niet wordt, is: wat is belangrijker, je geld, of je leven?” 

Mensen vormen slechts 0,01 procent van het leven op aarde maar de troonrede gaat nauwelijks over de 99,99 procent van het overige leven op aarde. Het gaat vooral over de ‘korte termijn mensenbelangen’, een levenloos en zeer voorspelbaar verhaal, aldus Thieme. Politiek zou volgens de Partij voor de Dieren niet egocentrisch maar ecocentrisch moeten zijn.

Alle kleine beestjes helpen
Politiek zou niet egocentrisch maar ecocentrisch moeten zijn | Foto: Partij voor de Dieren

 Alle kleine beestjes helpen

De donkergroene fluwelen jurk is gemaakt door couturier Achmed Oso, de oprichter van Oso Couture. De jurk kenmerkt zich door de insecten die stuk voor stuk met de hand zijn geborduurd. De insecten vormen een spoor van de slakken onderaan de jurk tot aan de vliegende insecten bovenaan de jurk, zoals vlinders, bijen en lieveheersbeestjes. Daar verzamelen zij zich op de schouder van Marianne Thieme, waar zij om hulp vragen.

Alle kleine beestjes helpen
Op de schouder vragen zij om hulp – Alle kleine beestjes helpen by Achmed Oso for Marianne Thieme | Foto: Partij voor de Dieren

Achmed Oso

Oso groeide op in een gezin van twaalf kinderen in Bene, een Syrisch dorpje vlakbij Aleppo. Zijn interesse voor het vak werd met de paplepel ingegoten; zijn moeder maakte couture jurken aan huis. Op zijn veertiende kreeg hij een vakantiebaantje in een atelier waar winterjassen worden gemaakt. Hier heeft hij zijn hart verloren aan het vak. In 2000 kwam Oso naar Nederland. Hij heeft zowel in Syrië als in Nederland diverse modeopleidingen gevolgd.

Zijn talent is niet onopgemerkt gebleven in binnen- en buitenland. Na de opening van zijn atelier in 2010 strekt zijn veelzijdige klantenkring zich inmiddels uit tot in de allerhoogste kringen. Oso is ondanks veel tegenslag altijd in zichzelf blijven geloven en heeft er alles aan gedaan om zijn droom waar te maken.

Bron:

  • Persbericht Partij voor de Dieren