Huisdiereigenaren die hun trouwe viervoeters verwaarlozen of mishandelen moeten een levenslang houdverbod krijgen. Dat vindt Joost Eerdmans, Wethouder van Dierenwelzijn voor Leefbaar in de gemeente Rotterdam. Hij wil samen met drie andere grote steden, Amsterdam, Utrecht en Den Haag met het rijk in overleg.

levenslang houdverbod
26 verwaarloosde dieren uit huis gehaald | Foto: Facebookpagina Politie Voort

Vorige week werden er bij een Rotterdams gezin maar liefst 27 verwaarloosde dieren aangetroffen. Eerdmans:

“Zo’n situatie schreeuwt om een houdverbod.”

Ook bij dierenwinkel De Rimboe werden dieren verwaarloosd aangetroffen. Eerdmans:

“Een gemeente moet dan sneller op de rem kunnen trappen.”

Momenteel kunnen mensen het houden van huisdieren nog niet verbieden. Een rechter kan iemand na mishandeling of verwaarlozing wel een tijdelijk houdverbod opleggen. Eerdmans:

“Maar als iemand zich weer goed gedraagt, mag hij of zij weer een huisdier nemen.”

Dat moet afgelopen zijn, vindt Wethouder Eerdmans:

“Wie zijn dier mishandelt, of verwaarloost, heeft het recht op dieren verspeeld. Hij of zij mag dan niet nogmaals een poging wagen.”

Eerdmans wil ook dat gemeentes zelf de bevoegdheid krijgen om een houdverbod op te leggen:

“Door de burgemeester. Die kan nu bijvoorbeeld ook een wijkverbod opleggen, of een huis sluiten in verband met de opiumwet.”

Eerdmans wil samen met de wethouders van Utrecht, Den haag en Amsterdam een brief naar de Minister sturen om hier voor te pleiten.

Eerdmans vind ook dat er niet altijd sprake is van kwaad opzet en dat mensen met een houdverbod tegen zichzelf in bescherming genomen kunnen worden:

“Soms is het onmacht. We zien het soms bij ouderen die zichzelf en hun huishouden verwaarlozen. Soms lopen in hun woning dan ook nog twaalf verwaarloosde katten rond. In dit soort schrijnende gevallen, neem je met een houdverbod iemand tegen zichzelf in bescherming.”

Bron: AD ©AnimalsToday Monique van Dijk Armor