Japanse duiker Hiroyuki Arakawa (79) en Aziatische schaapslipvis Yoriko zwemmen al bijna 30 jaar samen door de wateren van de stad Tateyama. Zij aan zij, onafscheidelijk. Ze worden dan ook wel UWBFFs genoemd; Underwater Best Friends Forever.

Japanse duiker en vis onafscheidelijk
Aziatische schaapslipvis Yoriko en Japanse duiker Hiroyuki Arakawa | Foto: screenshot video Great Big Story/YouTube

Dit magische verhaal begon op een normale dag, toen Hiroyuki het water in sprong om aan het werk te gaan. Hij en zijn team waren druk bezig om een traditionele Japanse Shinto poort, Torii, onderwater te bouwen. Omgeven door vissen probeerde ze zorgvuldig hun taak te volbrengen. Tot het moment dat Hiroyuki vis Yoriko had gespot.

Japanse duiker en vis onafscheidelijk

De schaapslipvis (Semicossyphus reticulatus) was al vaker langs gezwommen om een kijkje te nemen naar wat die mensen kwamen doen. Maar deze keer zat er een haak door zijn lip. De ervaren duiker maakte meteen een plan en voerde de bijna menselijke vis vijf krabben per dag voor meer dan een week.

Foto: screenshot video Great Big Story/YouTube

Elke dag kwamen de twee dichter bij elkaar. Yoriko liet de duiker dan ook steeds meer toe. Hiroyuki vertelde hierover:

“…Ik heb haar een keer op haar voorhoofd gekust. Ik ben de enige persoon waarvan ze dat toelaat. Ik zou zeggen dat we elkaar echt begrijpen.”

 

.
Eigen kleine wereld

De onderwaterwereld is een hele andere wereld, waar je je best geïsoleerd kunt voelen van de rest van de wereld. Hiroyuki creëerde zijn eigen kleine wereld, samen met zijn vissenvriend. Al sinds zijn achttiende duikt de 79-jarige in het Hasama Underwater Park, maar dit heeft hij nooit eerder meegemaakt met een dier.

Door de bult op hun hoofd heten deze vissen in het Japans Kobudai. Ze kunnen een meter lang worden en zo’n veertien kilo wegen. De Japanse duiker Hiroyuki wist nog niet veel van deze onderwaterdieren tot deze vriendschap, waarvoor hij altijd dankbaar zal zijn:

“Ik weet niet zeker of het de aard van de Kobudai is of niet. Deze band is waarschijnlijk ontstaan omdat er een gevoel van vertrouwen tussen ons is. Ik denk dat ze weet dat ik haar heb gered… dat ik heb geholpen toen ze zwaar gewond raakte. Dus voor mij om dat te kunnen doen, ben ik trots. Ik heb een geweldig gevoel van voldoening in mijn hart.”

Foto: screenshot video Great Big Story/YouTube

Octopus laat man waarde zien van leven

Hiroyuki en Yoriko zijn niet de enige ondenkbare en onverwachte vrienden in het dierenrijk. In Netflix-documentaire ‘My Octopus Teacher’ is te zien hoe een octopus een man laat zien dat het leven het waard is. Craig Foster, de maker van deze documentaire, voelde zich depressief en ging naar de enige plek waar hij zich veilig voelde, het water. Daar kwam hij een octopus tegen en ontwikkelde een vriendschap voor het leven. Deze hartverwarmende documentaire ontving dit jaar dan ook de Oscar voor beste documentaire film.
.

.
Een derde liefdesverhaal

Waar mensen denken dat haaien agressieve roofdieren zijn, laat Jim met zijn vriendschap met tijgerhaai Emma zien dat deze intelligente dieren een andere kant hebben. Al meer dan twintig jaar zijn deze twee onafscheidelijk.
.

.
Elke keer als Jim gaat duiken herkent Emma hem en komt ze snel aangezwommen om geaaid te worden. Er is een handgebaar ontstaan wat staat voor de vraag: ‘Wil je geaaid worden?’ Daar wordt altijd meteen op ingegaan. Niet alleen deze tijgerhaai vindt het fijn om geaaid te worden, anderen in het gebied komen ook af en toe langs om wat liefde te voelen.

Jim wil zo laten zien dat haaien niet zo eng zijn als ze lijken. Ze zijn zelfs schattig en aanhankelijk, net als honden. Het is prachtig om te zien dat als we elkaar vertrouwen en de tijd nemen elkaar beter te leren kennen er zo veel prachtige vriendschappen ontstaan voor de rest van ons leven.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden