In een poging rundertuberculose onder vee te verminderen, worden in Groot-Brittannië dassen gedood. De schuwe roofdieren zouden de ziekte op de runderen overbrengen, een zeer omstreden visie. Tegenstanders van de jarenlange dassendoding, waaronder wetenschappers, geven al jaren aan dat niet de das voor verspreiding van de ziekte zorgt, maar dat het een probleem is veroorzaakt door de veehouderij zelf. Dit blijkt nu ook uit het feit dat vele honden van een jachtvereniging besmet zijn geraakt en zijn afgemaakt.

dassen gedood vanwege rundertuberculose
Dassen worden onterecht gedood vanwege rundertuberculose | Foto: Pixabay

Al jaren is er een forse strijd gaande in Groot-Brittannië. Dassen krijgen van de overheid en boeren de schuld van besmettingen met rundertuberculose onder vee. Volgens Dominic Dyer van Badger Trust is dit ten onrechte:

“We kunnen elke das in Engeland doden, maar dan nog zal rundertuberculose zich verspreiden binnen kuddes runderen, door onnauwkeurige tuberculosetesten, vervoer van runderen en matige bioveiligheidsmaatregelen.”

Jachthonden gedood
Onlangs werd bekend dat de Kimblewick jachtvereniging minimaal 25 honden heeft gedood (volgens journalist Lesley Docksey van Ecologist betekent dit dat ze zijn afgeschoten, zoals met de meeste jachthonden gebeurt), omdat de dieren besmet waren met rundertuberculose. 120 dieren werden nog getest en volgens anti-jachtorganisatie Hounds Off zouden zelfs 40 honden zijn gedood. De jachtvereniging heeft sinds december getracht dit nieuws onder de pet te houden, maar deze maand kwam het toch uit dankzij Hounds Off.

Verspreiding door jacht
Dat de honden besmet zijn geraakt met de gevreesde bacterie is geen verrassing voor de vele tegenstanders van de jacht op dassen. Zij geven al jaren aan dat slechte hygiëne op boerderijen de oorzaak van verspreiding is, evenals het voeren van (rauwe) besmette karkassen aan de honden. Jacht op vossen met honden kan dan ook juist bijdragen aan de verspreiding van rundertuberculose. Het is dan ook goed mogelijk dat honden van andere jachtverenigingen eveneens besmet zijn en op hun beurt zowel runderen als dassen besmetten, via hun ontlasting. Dierenwelzijnsorganisaties, zoals the League Against Cruel Sports, pleiten er daarom voor dat het jagen met honden wordt opgeschort tot het probleem goed is onderzocht. Sommige boeren willen voorlopig geen jachtverenigingen meer toelaten op hun land.

2016 rampjaar voor dassen
In december berichtte Animals Today dat er in 2016 meer dassen in Engeland zijn gedood, dan de voorgaande drie jaren bij elkaar. Bijna 11.000 dassen werden in 2016 afgemaakt. Dit blijkt uit een rapport van het ministerie voor Milieu, Voeding en Plattelandszaken (Defra). De zone waarin dassen legaal mogen worden gedood is in 2016 fors uitgebreid.

Bron © Animals Today Angelique Lagarde