Jachthonden besmet met rundertuberculose gedood

In een poging rundertuberculose onder vee te verminderen, worden in Groot-Brittannië dassen gedood. De schuwe roofdieren zouden de ziekte op de runderen overbrengen, een zeer omstreden visie. Tegenstanders van de jarenlange dassendoding, waaronder wetenschappers, geven al jaren aan dat niet de das voor verspreiding van de ziekte zorgt, maar dat het een probleem is veroorzaakt door de veehouderij zelf. Dit blijkt nu ook uit het feit dat vele honden van een jachtvereniging besmet zijn geraakt en zijn afgemaakt.

dassen gedood vanwege rundertuberculose

Dassen worden onterecht gedood vanwege rundertuberculose | Foto: Pixabay

Al jaren is er een forse strijd gaande in Groot-Brittannië. Dassen krijgen van de overheid en boeren de schuld van besmettingen met rundertuberculose onder vee. Volgens Dominic Dyer van Badger Trust is dit ten onrechte:

“We kunnen elke das in Engeland doden, maar dan nog zal rundertuberculose zich verspreiden binnen kuddes runderen, door onnauwkeurige tuberculosetesten, vervoer van runderen en matige bioveiligheidsmaatregelen.”

Jachthonden gedood
Onlangs werd bekend dat de Kimblewick jachtvereniging minimaal 25 honden heeft gedood (volgens journalist Lesley Docksey van Ecologist betekent dit dat ze zijn afgeschoten, zoals met de meeste jachthonden gebeurt), omdat de dieren besmet waren met rundertuberculose. 120 dieren werden nog getest en volgens anti-jachtorganisatie Hounds Off zouden zelfs 40 honden zijn gedood. De jachtvereniging heeft sinds december getracht dit nieuws onder de pet te houden, maar deze maand kwam het toch uit dankzij Hounds Off.

Verspreiding door jacht
Dat de honden besmet zijn geraakt met de gevreesde bacterie is geen verrassing voor de vele tegenstanders van de jacht op dassen. Zij geven al jaren aan dat slechte hygiëne op boerderijen de oorzaak van verspreiding is, evenals het voeren van (rauwe) besmette karkassen aan de honden. Jacht op vossen met honden kan dan ook juist bijdragen aan de verspreiding van rundertuberculose. Het is dan ook goed mogelijk dat honden van andere jachtverenigingen eveneens besmet zijn en op hun beurt zowel runderen als dassen besmetten, via hun ontlasting. Dierenwelzijnsorganisaties, zoals the League Against Cruel Sports, pleiten er daarom voor dat het jagen met honden wordt opgeschort tot het probleem goed is onderzocht. Sommige boeren willen voorlopig geen jachtverenigingen meer toelaten op hun land.

2016 rampjaar voor dassen
In december berichtte Animals Today dat er in 2016 meer dassen in Engeland zijn gedood, dan de voorgaande drie jaren bij elkaar. Bijna 11.000 dassen werden in 2016 afgemaakt. Dit blijkt uit een rapport van het ministerie voor Milieu, Voeding en Plattelandszaken (Defra). De zone waarin dassen legaal mogen worden gedood is in 2016 fors uitgebreid.

Bron © Animals Today Angelique Lagarde

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. R. van Bergen zegt:

  “- evenals het voeren van (rauwe) besmette karkassen aan de honden.” Dat is nog om een andere reden een groot risico, als het  koeien betreft die  zijn afgemaakt omdat ze besmet zijn met de bacterie NeoSpora Caninum , die  vroegtijdig abortus veroorzaakt. Juist alleen honden die  daarvan eten en van nageboortes en van het te vroeg geboren kalf zijn als tussen gastheer verantwoordelijk voor de verspreiding van deze bacteriële besmetting. Honden die nooit met koeien en hun kadavers in aanraking komen kunnen nooit besmet zijn met deze bacterie, die doorgaans voor de hond, op enkele uitzonderingen na, schadelijk is. Maar zoals gebruikelijk wijzen boeren en jagers  , jun eigen verantwoordelijkheid ontkennend, naar  de dieren in de natuur.

  • Iets te simpel gesteld van Bergen, ook honden van argeloze burgers die per ongeluk bij het uitlaten in een weiland met koeien komen kunnen Neospora besmetting oplopen en dit doorgeven aan andere koppels koeien.
   En geen enkele boer of jager in NL geeft de in het wild levende dieren de schuld van de neospora besmettingen.

 2. Tina Galguitos zegt:

  Ik heb hier een boek over “De koude manen”, dat speelde al 40 jaar geleden dat de dassen van verspreiding van rundertuberculose werden beschuldigd. Toen is er ook al een hele dassenverdelging geweest. Bewezen is ook toen al dat dit niet door de dassen werd veroorzaakt. Wat erg dat de dassen op basis hiervan nog steeds worden verdelgd.