‘Het blijft mooi spel’ hoor ik iemand zeggen. ‘Wat zijn ze schoon hè!’, gevolgd door ‘ben je een dierenliefhebber of een fokker?’

dierenexpositie
“Is een dierenexpositie een feestje voor de dieren, of alleen voor de aanwezige eigenaren en bezoekers?” | ©Konrad Szymanski

Mijn reactie op de opmerking van een vreemdeling naast mij, die ook naar een konijn in een kooi keek, was een knik van een soort bevestiging van ontvangen bericht. Ik was me ervan bewust dat een antwoord waarbij schoonheidsaspect aan bod zou komen, niet in dank zou afgenomen worden. Hoe graag ik ook mijn visie hierop wilde laten merken, heb ik alsnog mijn lippen geen beweging gegund. Of de vreemdeling het zou begrijpen was voor mij net zo irrelevant als zijn theorie over wat schoonheid is.

dierenexpositie
©Konrad Szymanski
dierenexpositie
©Konrad Szymanski

Het gold ook voor zijn vraag of ik een dierenliefhebber ben, waarbij ik toegaf dat ik het was, en nee, geen fokker. Het was nogal een moeizame glimlach op mijn gezicht om mijn eigen mening te verbergen. Het was wel duidelijk dat ik niet een van de dierenliefhebbers was die, volgens een lokale krant, in steeds groteren getale worden begroet, omdat ze een kijkje komen nemen. Ook stelde ik mezelf de vraag in hoeverre er sprake is van dierenliefhebberij bij een ‘knuffeltafel’ waar de kinderen konijnen, kippen en cavia’s kunnen aaien.

dierenexpositie
©Konrad Szymanski
dierenexpositie
©Konrad Szymanski

Volgens de mensen die zulke kooien bezitten (ik weet geen raad met namen als eigenaars, verzorgers of fokkers), geloven ze niet dat de tentoonstelling erg stressvol kan zijn. Hiermee lijkt het wel of men suggereert dat het wèl stressvol kan zijn. Maar zolang het niet ‘erg’ is, is er niks aan de hand. Als dierenliefhebber zou je beter moeten weten wat mij betreft.

dierenexpositie
©Konrad Szymanski
dierenexpositie
©Konrad Szymanski

Het hoogtepunt van beleving voor de deelnemers is, zoals altijd en overal, een prijsuitreiking. Terwijl de leden van deze vereniging prijzen in ontvangst nemen onder niet al te groot gejuich gezien het aantal aanwezigen in de kantine, zitten degenen die daar letterlijk en figuurlijk een prijs voor moeten betalen, achter in de zaal. Want hun stemmen worden niet gehoord, deels door de gesloten deur en deels door een feestavondje in de kantine. Want het moet uiteindelijk feestje van de liefhebbers worden. Liefhebbers van dieren of liefhebbers van zichzelf?

Konrad Szymanski

©AnimalsToday.nl