Niets is zo menselijk als luisteren naar je hart als je voor een puppy staat. Een pup met grote zoete ogen, een angstig kwispelend staartje en een zacht piepend snuitje. Een pup die jouw hulp nodig heeft. Die bibberend in een achterbak zit. Vervuild in een draadkooi. Of zonder moeder in een donkere schuur.

Golden retriever pups pup
Golden retriever pups | Foto: Sebastián-Dario via Compfight cc

Elk normaal functionerend mensenhart schreeuwt in dat geval op luide toon: ‘Meenemen!’ Maar door die pup te ”redden”, veroorzaken we een enorme hoeveelheid hondenleed. Want zodra er een euro richting zijn fokker of handelaar gaat, betaal je voor heel veel ellende. Ellende voor de moederhond, die opnieuw onder slechte omstandigheden een nest zal moeten krijgen. Totdat ze niet meer kan. Ellende voor nieuwe pups. Pups die het misschien niet halen tot de achterbak, de draadkooi of het display. Omdat ze daarvoor al ziek worden en sterven. Of pups voor wie geen groot mensenhart aanklopt.

Want de fokker of handelaar die een pup verkoopt, ziet enkel euro’s. Een paar euro’s, wat meer euro’s. Bij slechte fok hoeft een pup niet veel te kosten. Er is al gauw winst. Als je maar volume draait. En dat doet de foute fokker. Reken daar maar op.

De oplossing? Je hart laten schreeuwen. Zonder het te volgen. Dat doet pijn. Dat kan ik je verzekeren. Veel pijn. Maar door je hoofd voorrang te geven, red je heel veel dieren. Veel meer dan die ene aandoenlijke pup die voor je staat. Jaarlijks worden namelijk tienduizenden pups verhandeld in een fout circuit.

Dat kan en moet stoppen.

Door als consument niet langer voor dierenleed te betalen, stop je je support voor foute fok. Geen vraag naar goedkope of zielige pups? Dan geen markt meer voor de foute fokker. En het dierenleed verdwenen. Luister daarom (niet) naar je hart, gebruik je verstand! Want, let’s be fair, niemand wil toch anders dan een pup die een goede start heeft gehad, wiens moeder en nestgenootjes ook kans hebben op geluk en die een fantastische kameraad kan worden in je leven?

Ga je voor een pup, kies dan altijd voor een FAIRPUP!

Ineke van Herwijnen, directeur Hondenbescherming ©PiepVandaag.nl