De bouw van een op Jurrasic Park geïnspireerde toeristische attractie in Indonesië vindt plaats in het leefgebied van de komodovaraan, de grootste hagedis ter wereld, die wel 3 meter lang worden en tot 150 kilo weegt. De omstreden attractie komt in het Komodo National Park, een UNESCO Werelderfgoed en de enige plek op aarde waar de varaan leeft.

komodovaraan
Komodovaraan | Foto: publiek domein

In oktober vorig jaar onthulde de Indonesische regering een controversieel plan om een deel van het Komodo National Park om te bouwen tot een op Jurrasic Park geïnspireerde toeristische attractie. In het gebied leven komodovaranen die in de verte wel iets hebben van draken of dinosauriërs, met hun meterslange lijf, vlijmscherpe, giftige tanden en krachtige zwiepstaart. Men schat dat deze dieren al een miljoen jaar op dit stukje aarde leven. De bouwplannen veroorzaken dan ook behoorlijk wat protest onder lokale bevolking, natuurbeschermers en komodofans, die vrezen voor vernieling van de natuurlijke habitat ter plekke, dat bovendien een door UNESCO erkend Werelderfgoed is.

Iconische foto

Op Internet circuleert sinds enige weken een iconische foto die de situatie momenteel goed verbeeldt. De foto toont een bouwtruck met twee bouwvakkers erop, die op hun hoede lijken voor de komodovaraan die hen de weg verspert.
.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door gregorius afioma (@gregoriusafioma) op

.
De herkomst van de foto en wie hem genomen heeft is niet 100 procent zeker, maar zelfs vanuit het Ministerie van Bosbouw is bevestigd dat het waarschijnlijk gaat om een recent beeld van de huidige werkzaamheden. Uiteraard wordt de foto ingezet door tegenstanders van de plannen, die er het bewijs in zien dat bouwen en varanen elkaar niet goed verdragen. Met het argument van veiligheid, maar misschien ook om verder protest te voorkomen, hebben overheid en parkdirectie besloten het gebied tot juli 2021 te sluiten. Dit treft de lokale gidsen en toeristenwinkeltjes, die tot die tijd geen werk hebben, en zich terecht afvragen of er na de heropening nog wel plek voor hen is op de toeristenmarkt.

‘Meer Bali’s binnen Indonesië’

Vorige maand publiceerden de architecten een video met een eerste sfeerimpressie van hoe het eruit zal komen te zien. De locatie is Rinca, een van de grotere eilanden in het leefgebied van de komodovaraan. Op de beelden is een betonnen constructie te zien, met brede waterpartijen en grote aantallen varanen die netjes op de grasperkjes zitten. Onder de beelden is de soundtrack van de film Jurrasic Park gemonteerd. De “premium tourist trap” zoals directeur van Milieuplatform Walhi het project kenmerkt, bestaat uit een geopark, een informatiecentrum, hotelvoorzieningen, een uitkijkpost en versterking van de kuststeigers in zee. De Indonesische regering heeft 6,5 miljoen dollar toegezegd, als onderdeel van het plan om ‘ meer Bali’s binnen Indonesië’ te creëren.

komodovaraan
Komodovaranen in Komodo National Park | Foto: publiek domein

Lokale bevolking protesteert

Akbar Allayubi, inwoner en gids op het eiland Komodo, maakt zich zorgen. Volgens hem dient het gebied beschermd te worden, en zo zegt hij:

“…daarbij draait het niet om geldelijk gewin, maar om het welzijn van en harmonisch samenleven met de varanen. Zo hebben de voorouders het gewild.”

Maar aan Allayubi of welke bewoner dan ook, wordt niks gevraagd. Overheid noch projectontwikkelaar is ooit langsgekomen om de mening van de bewoners te peilen, of hen om advies te vragen. Dan zouden ze hun zorgen hebben kunnen uiten over het gebruik van beton en het slaan van waterputten, waardoor de natuurlijk waterhuishouding verstoord zullen raken. Plaatselijke ondernemers hebben de overheid meermalen verzocht de procedures van inspraak en transparantie te volgen. Tevergeefs. Ook natuurbeschermers, die sinds februari al drie keer hebben gevraagd om tekst en uitleg, wachten nog steeds vergeefs op een reactie van de overheid.

komodovaraan
Foto: publiek domein

Shana Fatina, hoofd van het lokale bureau voor toerisme ziet geen probleem, en stelt dat de regels worden gevolgd en dat er überhaupt geen risico bestaat voor de natuur, er is wat haar betreft voldoende rekening gehouden met de komodovaranen en hun leefomstandigheden. Ook houdt ze vol dat er een volledige milieu impact beoordeling conform de wet is gedaan, en dat overleg met UNESCO heeft plaatsgevonden. Intussen worden de werkzaamheden achter gesloten deuren gestaag voortgezet.
.

De Komodovaraan

De komodovaraan is de grootste hagedis ter wereld, hij kan 3 meter lang worden en tot 150 kilo zwaar. Hij eet aas, maar jaagt ook grotere prooidieren als geiten en buffels, die hij verwondt waarna hij dagenlang wacht tot de prooi sterft van gif, uitputting en angst. Omdat ze ook kannibalistische trekken vertonen, leven varanen de eerste acht maanden van hun leven in een boom. Hij komt uitsluitend voor in het Komodo National Park, dat bestaat uit delen van Flores, Komodo, Rinca, Nusa Kode en nog 26 kleinere eilandjes. Juist dit beperkte verspreidingsgebied maakt de varaan kwetsbaar en van bescherming afhankelijk. Het is teleurstellend dat deze bescherming nu wordt losgelaten, en dat ook UNESCO hier geen halt aan toeroept.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Laura Lancée