Twee mannen uit Amsterdam en Haarlem hebben afgelopen woensdag een boete ontvangen voor het illegaal verhandelen van Hongaarse puppy’s vanuit een loods in Spierdijk. De hondjes van de illegale puppyhandel bleken op de dag van de inval ook onvoldoende drinkwater te hebben.

Illegale puppyhandel in Spierdijk bestraft met boetes
Illegale puppyhandel in Spierdijk bestraft met boetes | Foto (illustratief): publiek domein

Op 22 september werd de locatie aan de Zuid-Spierdijkerweg door de politie bezocht, nadat een dierenarts had gemeld dat het vermoedelijk om te jonge puppy’s uit het buitenland ging. Eenmaal daar bleek dat niet alleen de juiste papieren ontbraken, maar dat de hondjes ook niet goed verzorgd werden. Aan de politie vertelde het duo in eerste instantie dat de puppy’s uit Breda kwamen, maar tijdens de hoorzitting bleek dat het toch Hongarije was. De hondjes kwamen met een speciaal transport naar Nederland. Het ging om ruim twintig dieren in nog geen twee maanden tijd. Volgens de officier van justitie B. Beune vormden de hondjes – vanwege kans op besmetting met het rabiësvirus – een gevaar voor de volksgezondheid.
.

Dodelijk rabiësvirus op de loer in Nederland

Boetes

Tegen de daders werd door de aanklaagster een taakstraf van 30 uur en een boete van 1.500 euro geëist, waarvan 500 euro voorwaardelijk. Er werd door de mannen om vrijspraak gevraagd, omdat de dieren naar eigen zeggen wel goed verzorgd zouden worden. Volgens de Amsterdammer klopt het niet dat de hondjes werden verwaarloosd en hield hij van de hondjes. De rechter bestreed dat, maar hield de straf op een boete.

Hoewel er nu werd ingegrepen, gebeurt dat helaas niet altijd. Zo kan een Belgische hondenimporteur Puppyhouse (nu Happy Doggy) uit Boechout ongestoord zijn praktijken voortzetten, ondanks een veroordeling voor overtreding van de Belgische milieuwetgeving en dierenwelzijnswet. Er wordt hem geen strobreed in de weg gelegd. En ook in Nederland lijken er gemeenten te zijn waar illegale puppyhandel weinig tegenwerking ondervindt.
.

Gemeente Boechout (B) geeft veroordeelde puppyhandelaar vrij spel

.
Gelukkig kon de malafide puppyhandelaar De Meiboom dankzij House of Animals eerder dit jaar wel gestopt worden, vanwege meerdere ingediende handhavingsverzoeken door House of Animals en bijbehorend bewijs. Ook voerde House of Animals actie door middel van de petitie tegen broodfok op Marktplaats.
.

Omstreden puppyhandelaar ‘De Meiboom’ moet permanent dicht

.
Hopelijk kunnen nog veel meer soortgelijke misstanden aan het licht gebracht en bestreden worden. In dit geval lijkt het erop dat de mannen geen pups meer zullen verhandelen:

“Ik brand mijn vingers er niet meer aan.”

Nu nog inzien dat deze illegale handel slecht is voor het welzijn van heel veel hondjes, veel verdriet oplevert bij nietsvermoedende baasjes en een gevaar is voor de volksgezondheid, wegens gesjoemel met leeftijd, herkomst en de vaccinatie voor hondsdolheid (rabiës). Een gewaarschuwd mens koopt geen hondje afkomstig uit de broodfokhandel en laat Marktplaats links liggen bij de aanschaf van een dier.

Bron:

Politie Amsterdam arresteert Bulgaarse puppykoerier

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.