Elk jaar worden duizenden ‘designer’ puppy’s het Verenigd Koninkrijk in gesmokkeld, als onderdeel van een enorme zwarte markt ter waarde van 100 miljoen pond (zo’n 117 miljoen euro). Teckels, chow-chows, mopshondjes en Franse en Engelse bulldogs worden met regelmaat illegaal naar Groot-Brittannië gehaald vanuit centraal en Oost-Europa. De dieren hebben valse dierenpaspoorten en vaccinatiedata, waardoor het risico op de introductie van buitenlandse hondenziekten in het VK toeneemt, zo verklaart Dogs Trust.

oost-europese puppy's
Foto: copperfeesh/Flickr

De puppy’s, die meestal veel te jong zijn, worden onder inhumane omstandigheden in auto’s en busjes duizenden kilometers door Europa gesleept, om via online advertenties aan nietsvermoedende klanten in het VK te worden verkocht. Het grootste deel van de puppy’s komt uit fokkerijen in Hongarije, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije en wordt Groot-Brittannië via de Eurotunneltreinen en veerboten in de vroege morgen binnengemokkeld.

Instroom
Cijfers van Dogs Trust laten zien dat 1 op de 10 puppy’s die Groot-Brittannië worden binnengesmokkeld, binnen drie weken overlijdt. De organisatie wees in 2014 voor het eerst op de instroom van puppy’s uit centraal- en Oost-Europa, naar aanleiding van een versoepeling van de regels van de toenmalige Pet Travel Scheme (een systeem waardoor dieren makkelijker kunnen worden vervoerd zonder in quarantaine te gaan) in 2012 in het kader van EU-harmonisatie. In een tijdsbestek van zes maanden zijn er 382 illegaal geïmporteerde puppy’s in beslag genomen in Dover en Folkestone, maar niemand is vervolgd. Volgens Dogs Trust is dit slechts het “topje van de ijsberg”.

Dogs Trust is Groot-Brittannië’s grootste hondenorganisatie, die jaarlijks voor bijna 17.000 zwerfhonden en in de steek gelaten honden zorgt. Sinds 2015 draagt de organisatie echter ook de zorg voor de illegaal geïmporteerde puppy’s tijdens hun quarantaine. De RSPCA steunt Dogs Trust’s nieuwe campagne, om consumenten bewust te maken van het grote probleem.

Gebrek aan middelen
Dogs Trust verklaart dat haar onderzoek heeft geopenbaard dat de organisaties in de havens een gebrek aan middelen hebben om de smokkel tegen te gaan. De organisatie is bang dat veel puppy’s het land binnenkomen, omdat er niet genoeg fondsen zijn om adequaat personeel te plaatsen bij de havens, of voor de kosten van de quarantaine. Runa Hanaghan van Dogs Trust:

“De beslissing om een puppy te nemen, is een grote verantwoordelijkheid, die niet in een handomdraai gemaakt zou moeten worden. Niemand zou ook maar overwegen om er een te kopen, als ze zouden weten welke afschuwelijke omstandigheden hij door zou moeten maken om hem te krijgen. De cijfers van onze quarantaine laten iets gruwelijks zien; ongeveer een op de tien gesmokkelde puppy’s hebben het risico binnen drie weken dood te gaan en zij die overleven hebben verschrikkelijk geleden in het proces om hier te komen.”

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk ArmorWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur