Op een boerderij in de Betuwe is een illegaal slachthuis ontdekt. Particulieren konden hier op verzoek zelf schapen doden. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. Op de boerderij werden grote hoeveelheden resten van geiten en schapen aangetroffen.

Illegaal slachthuis opgerold in de Betuwe
Illegaal slachthuis opgerold in de Betuwe | Foto: publiek domein

Ook zijn werktuigen die bij het slachten gebruikt worden in beslag genomen. De veehouder is niet aangehouden. Volgens een woordvoerder van de NVWA is dat niet nodig omdat het onderzoek nog loopt. Op de boerderij werden ook levende dieren aangetroffen, maar er zou geen reden zijn geweest deze dieren in beslag te nemen. Om welke bedrijf in welke gemeente het gaat wil de NVWA niet zeggen:

“Dat is te makkelijk herleidbaar.”

Het bedrijf werd doorzocht door inspecteurs omdat er onderzoek wordt gedaan naar het illegaal slachten van schapen.

Zelf onbedwelmd slachten verboden

Particulieren konden bij de veehouder een schaap uitzoeken en daarna zelf op de boerderij slachten. Dat is bij wet verboden. Een dier moet vooraf worden bedwelmd en worden gedood door een persoon die beschikt over een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid. Onbedwelmd slachten is in Nederland nog wel toegestaan in een erkend slachthuis.

In 2019 werd door de NVWA ook een ander bedrijf in de Betuwe doorzocht omdat er illegaal schapen werden geslacht.

onverdoofd slachten
Schapen wachtend op onverdoofde slacht

Een nieuw wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren voor een algehele verplichting tot bedwelming van dieren voorafgaand aan de slacht ligt klaar om door de Tweede Kamer in behandeling te worden genomen. Onze petitie tegen de onverdoofde slacht kan nog getekend worden.

Bron:

©AnimalsToday.nl