Een kolonie pinguïns in de Commonwealth Bay op Antarctica dreigt uit te sterven omdat een enorme ijsberg de toegang tot open zee heeft geblokkeerd. Het aantal broedende paren neemt snel af en ook zijn er steeds minder succesvolle broedsels.

ijsberg
Adéliepinguïns | Foto: screenshot video maartenloonen/YouTube

Het is niet zomaar een ijsberg die de toegang tot de baai heeft afgesloten; hij heeft tweemaal het oppervlak van het land Luxemburg. In 2011 ‘spoelde’ hij aan, meegenomen door de stroming. Door het blokkeren van  de Commonwealth Bay is het leven van de Adéliepinguïns in de baai ernstig verstoord. Afgesneden van open zee komt hun voedselvoorziening in gevaar en daarmee het voortbestaan van de hele lokale populatie.

Telling
Dat deze angst terecht is blijkt uit onderzoek van de universiteit van New South Wales in Australië. Er werd in de baai onder meer een telling gedaan van het aantal broedende pinguïnparen, waarvan er 5.520 gevonden werden. Een eeuw terug waren er nog zeker 100.000 pinguïns in de kolonie. Opvallend waren de vele niet uitgebroede eieren en bevroren jongen die de onderzoekers aantroffen. Dit zou kunnen wijzen op voedselgebrek, waardoor de ouders hun eieren en jongen in de steek lieten om op zoek te gaan naar viswater.

Smelten
Het is de vraag of de ijsberg blijft liggen op zijn huidige plek, of door afsmelting misschien weer loskomt, waardoor de baai opnieuw in verbinding komt met open zee. Onder de huidige omstandigheden zal de kolonie Adéliepinguïns in de Commonwealth Bay over 20 jaar niet meer bestaan, zo vrezen de onderzoekers.

Bekijk hieronder een video van maartenloonen over Adéliepinguïns:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel