Een dierentuin in de Amerikaanse staat Florida mishandelt haar dieren stelselmatig. Zo worden jonge tijgers kort de geboorte weggerukt bij hun moeder en gedwongen om in een zwembad te zwemmen. Ook moeten ze met bezoekers op de foto.

jonge tijgers
Ruw aan zijn staart teruggetrokken | Foto: screenshot video PETA

Dierenwelzijn staat bij Dade City’s Wild Things (DCWT) in Dade City niet zo hoog op de prioriteitenlijst. Uit undercoverbeelden blijkt dat medewerkers van deze dierentuin de dieren stelselmatig slaan en schoppen. Ook is te zien hoe een tijgerwelp na geslagen te worden in het zwembad wordt geduwd. Een andere jonge tijger, met een duidelijke neurologische aandoening, wordt ook gedwongen om te zwemmen. Terwijl het dier angstvallig weg probeert te komen en zijn hoofd boven water te houden, wordt hij ruw aan zijn staart vastgehouden en teruggetrokken, waarbij het diertje onder water raakt:

Regels overtreden
DCWT staat erom bekend het niet zo nauw te nemen met dierenwelzijnsregels. Het US Department of Agriculture (USDA) heeft na onderzoek in 2015 eigenaresse Kathy Stearns ervan beschuldigd meerdere regels van de Animal Welfare Act te overtreden, waaronder het ‘houden of deelnemen aan activiteiten waarbij het publiek met jonge en jeugdige tijgers omgaat, het verven van de vacht van jonge en jeugdige tijgers en het dwingen van jonge en jeugdige tijgers om te zwemmen en spelen met het publiek’.

Momenteel is er een juridisch gevecht gaande tussen de USDA en Dade City’s Wild Things. Volgens de USDA dwong de dierentuin een babytijger om te zwemmen, ondanks dat het dier huilt en probeert uit het zwembad te komen, en de video bewijst dat, verklaart Brittany Peet van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), die de undercoverbeelden publiceerde.

‘Watertherapie’
Volgens eigenaresse Kathy Stearns, die de dierentuin met haar zoon runt, worden de beelden uit zijn verband gerukt. Zij verklaart aan the Dodo dat het tijgertje ‘watertherapie’ kreeg voor zijn neurologische aandoening. Stearns verklaart dat het doel van de dierentuin is om het publiek te informeren over het beschermen van de tijger.

DCWT reageerde verder door zelf ook een video te publiceren om de ‘misverstanden’ uit de lucht te helpen. Maar wie naar deze beelden kijkt, zal niet anders kunnen concluderen dat de beschuldigingen aan het adres van de dierentuin op waarheid berusten, hoewel ze dat zelf ontkennen. De video begint met beelden van een trainer die een tijgerwelpje aan een riem een tuin betreedt. Op 54 seconden is te zien hoe de trainer tijgertje Luna met de hand slaat. Na 1’50” probeert de tijger uit het zwembad te blijven, maar de trainer is het daar niet mee eens: ze slaat het dier in zijn gezicht, roept ‘nee!’ en dwingt hem het water weer in. Hoewel tijgers graag en goed kunnen zwemmen is deze hardhandige aanpak natuurlijk buiten alle proporties.

Wie de beelden bekijkt kan zelf een duidelijke conclusie trekken:

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor