House of Animals presenteert op maandag 7 november de wereldpremière van de PiepVandaag-documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’, in Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen.

Galgo's
‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’

In Spanje zijn er 190.000 ‘galgueros‘ (jagers) die met galgo’s (Spaanse greyhounds) op hazen jagen. De honden worden getraind, door ze achter auto’s, motoren of paarden vast te binden en ze te dwingen te rennen. De dieren worden uitgeput en mishandeld.

Massale dump
Aan het einde van het jachtseizoen, in februari, vindt er in Spanje een massale dump van galgo’s plaats. Veel jachthonden worden gedood, aan hun lot overgelaten of naar een dodingsstation gebracht waar ze meestal na 10 dagen worden gedood. Medewerkers van opvangcentra struinen in februari de dodingstations af om zoveel mogelijke jachthonden te redden.

Minder geluk hebben de galgo’s die levend worden achtergelaten in putten waar ze geen kans hebben om te overleven en waar ze een hongerdood te wachten staat. Windhonden die zich in de ogen van de jagers misdragen worden vaak op gruwelijke wijze gedood: ze worden opgehangen aan bomen terwijl ze nog net de grond kunnen raken, wat leidt tot een langzame en wrede dood. De galgo kan beschouwd worden als het meest verwaarloosde en mishandelde hondenras in Spanje.

Bang
Het leven als jacht- of renhond is hard. De trainingsmethodes vergen lichamelijk en geestelijk veel van hen. Vaak is er sprake van geweld. Niet voor niets zijn veel geredde galgo’s en podenco’s de eerste maanden na hun redding bang en triestig. Er wordt geschat dat er jaarlijks 50.000 galgo’s worden gedumpt en/of mishandeld aan het einde van het jachtseizoen in februari.

In ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ reist Karen Soeters af naar Spanje en spreekt met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die meerdere malen door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…

Deze film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefanía Pampín Zuidmeer en is een productie van PiepVandaag.nl en Cherry Blossom Productions.

Wereldpremière ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’

Maandag 7 november
Locatie: Cultuurcentrum De Griffioen, Uilenstede 106, Amstelveen
Ontvangst: 19:00 uur
Aanvang: 19:30 uur
Kaarten: €12,50*

*Een deel van de opbrengst komt ten goede aan een nieuwe vangkooi voor reddingsgroep Almanimal.va, die jaarlijks vele galgo’s van de dood redt.

BESTEL HIER KAARTEN VOOR DE PREMIERE

©PiepVandaag.nl