De Duitse dierenbeschermingsorganisatie SOKO Tierschutz heeft undercoverbeelden gepubliceerd van horrorpraktijken op Franse en Britse vissersschepen. De beelden tonen hoe vissen onverdoofd levend opengesneden worden, waaronder haaien, hoe bijvangst als krabben vertrapt wordt en in zee gedumpt en vissen die tergend langzaam stikken.

Horrorpraktijken op Franse en Britse vissersschepen
Horrorpraktijken op Franse en Britse vissersschepen: haai wordt onverdoofd opengesneden | Foto: screenshot video SOKO Tierschutz/Vimeo

Het gaat om vissersschepen op de Noordzee. De vangst van met name de Franse vissers wordt mede naar Nederland geëxporteerd, waardoor deze beelden ook bedoeld zijn voor de Nederlandse consument die vis eet, of visproducten.

Horrorpraktijken op Franse en Britse vissersschepen
Foto: screenshot video SOKO Tierschutz/Vimeo

De boodschap die van de beelden uitgaat is dat de vissers zonder enig respect en op de meest gruwelijke wijze met levende wezens omspringen, waarvan inmiddels is aangetoond dat ze pijn en aan doodsstrijd gerelateerde stress ervaren. Dit is waar deze vissers hun inkomen mee verdienen: met dierenleed dat zijn weerga niet kent.

Horrorpraktijken op Franse en Britse vissersschepen
Stikkende haaien | Foto: screenshot video SOKO Tierschutz/Vimeo

Horrorpraktijken op Franse en Britse vissersschepen

Onderstaande schokkende beelden van Soko Tierschutz zijn niet geschikt voor kinderen, maar juist kinderen zouden ze moeten zien om voor eens en voor altijd genezen te zijn van de wil om vis te eten:
.

Speciësisme

Geen enkel levend wezen sterft vrijwillig door verstikking en al helemaal niet door levend opengesneden te worden om de ingewanden te verwijderen. Dit gebeurt zonder enige vorm van verdoving, wat wel verplicht is voor dieren in de vee-industrie (tenzij ze uit naam van religie niet verdoofd zouden mogen worden). Het is onbegrijpelijk dat de meeste mensen een blinde vlek hebben en dit lijden negeren, hoewel er meerdere verklaringen voor dat gedrag zijn. Zo hebben vissen geen stembanden, dus we horen ze niet schreeuwen van pijn. Wel hebben ze monden, net als mensen, maar wanneer de vergelijking wordt getrokken met het stikken van een mens wordt dat weggezet als antropomorfisme; het toekennen van menselijke eigenschappen aan dieren.

Horrorpraktijken op Franse en Britse vissersschepen
Stikkende rog | Foto: screenshot video SOKO Tierschutz/Vimeo

Samen met de blinde vlek, het herhalen van de onwaarheid dat vissen geen gevoel hebben en het ‘verbod’ op het toekennen van menselijke eigenschappen aan dieren, hebben we alle ingrediënten voor de werkelijke oorzaak van al dit dierenleed: speciësisme. Wanneer de dieren een aaibaar vachtje hadden en ‘lieve’ koppies was het een heel ander verhaal geweest. Maar zodra ze gegeten worden en er geld mee wordt verdiend vindt precies het omgekeerde plaats: dieren worden bewust ontdaan van hun eigenschappen als voelende, levende wezens. Het zijn dingen geworden waar we mee mogen doen wat we willen.

Horrorpraktijken op Franse en Britse vissersschepen
Haaien op ijs | Foto: screenshot video SOKO Tierschutz/Vimeo

Omdat vis vers moet aankomen in de fabriek of bij de visboer, worden onder meer de gevangen haaien levend op ijs gelegd. Dit vertraagt de stofwisseling, maar zorgt er tevens voor dat hun doodsstrijd wel 24 uur kan duren. Getransporteerd in kratten met ijs zijn ze mogelijk gewoon bij bewustzijn, of bevinden zich in een roes van stress en doodsangst.

Horrorpraktijken op Franse en Britse vissersschepen
Krabben worden doodgetrapt | Foto: screenshot video SOKO Tierschutz/Vimeo

Soko Tierschutz publiceerde deze week ook onderstaande beelden van de haaienvangst, die ook weer schokkend zijn, maar door iedereen die meent dat visserij een nobel beroep is bekeken moeten worden. Naast het leed van de haaien is ook te zien hoe levende krabben bewust platgetrapt worden, voordat ze als bijvangst teruggegooid worden in zee:
.

.
Door de wijze van vissen, met verzwaarde netten die over de zeeboden schrapen, wordt alles wat leeft gevangen, waardoor enorme hoeveelheden bijvangst binnengehaald worden. Deze moeten ook meegenomen worden aan land, de zogeheten aanlandplicht. De bijvangst telt echter mee voor de vangstquota en daarom wordt ermee gesjoemeld (lees: gefraudeerd), door alles weer overboord te gooien, zoals in de beelden van SOKO Tierschutz te zien is.

Horrorpraktijken op Franse en Britse vissersschepen
Foto: screenshot video SOKO Tierschutz/Vimeo

Na het zien van de bovenstaande beelden zou iedereen die dat nog niet heeft gedaan moeten stoppen met het eten van vis – en alle andere dieren die men meent te mogen behandelen als dingen. De kille gevoelloosheid van de vissers die menen zo om te kunnen springen met levende wezens is stuitend. Ook mensen die zeggen vegetariër te zijn maar wel vis blijven eten (want dat is geen ‘vlees’) moeten zich nog maar eens achter de oren krabben. Met de nadruk op krabben.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR