Er is hoop voor de bijna uitgestorven Chinese tijger (Indo-Chinese tijger) want in Thailand hebben onderzoekers voor het eerst in vijftien jaar een nieuwe populatie Chinese tijgers ontdekt. Er zijn in totaal maar 200 exemplaren in leven, en hierdoor wordt de Chinese tijger ernstig bedreigd met uitsterven.

Chinese tijger
De Noord-Indochinese of Zuid-Chinese tijger | Foto: J. Patrick Fischer/Wikipedia

 In de bossen in het oostelijke deel van Thailand hebben de organisaties Freeland en Panthera en onderzoekers van de Thaise overheid meerdere tijgers gefotografeerd. Ook hoopgevend is het bericht dat er ook welpen gezien zijn, een teken dat de Chinese tijger zich aan het voortplanten is. Tot nu toe was bekend dat er maar één groep Indo-Chinese tijgers zich voortplant, die ook in Thailand leeft, in het reservaat Huai Kha Khaeng in het westen van het land. Heel mooi nieuws dat er nu een tweede groep is die ook nakomelingen telt.

Chinese tijgers
Hoop voor bijna uitgestorven Chinese tijger | Foto: Panthera

Stroperij
De Chinese tijger wordt ernstig bedreigd door stroperij. In honderd jaar daalde het aantal tijgers in het wild van 100.000 tot 3.900 exemplaren. Er wordt geschat dat er momenteel maar 221 Chinese tijgers leven in Thailand en Myanmar. Ooit leefden deze tijgers in grote getale in heel Azië, en de Indo-Chinese tijger is inmiddels zo goed als uitgestorven in Vietnam, Laos, Cambodja, Zuid-China en het grootste deel van Myanmar.

Hoop
Reservaat Huai Kha Khaeng is een belangrijk voorbeeld van de bescherming van dit met uitsterven bedreigde diersoort, zegt Alan Rabinowitz, CEO van Panthera:

“Het is een van de best beschermde tijgergebieden ter wereld. Thailand heeft aangetoond dat het mogelijk is om tijgers te beschermen én terug te brengen. Dat kunnen ze nu ook doen in de oostelijke bossen.”

Bron: De Morgen ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín ZuidmeerWord nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur