De aangespoelde bultrug op de Vliehors bij Vlieland was een jong vrouwtje met zeker 1000 kilo ondergewicht voor een dier van haar leeftijd. Mogelijk was ze als jong dier nog te onervaren om zelf voedsel te vinden, waardoor ze niet alleen verhongerde, maar ook uitdroogde, zo blijkt uit sectie.

Honger werd aangespoelde bultrug waarschijnlijk fataal
Honger werd aangespoelde bultrug waarschijnlijk fataal | Foto (niet de overleden bultrug): publiek domein

Nadat bultruggen niet langer bij hun moeder leven en zelf voedsel moeten opscharrelen gaan ze een onzekere periode in. Het kost tijd om ervaring op te doen en als er weinig voedsel voorhanden is zijn ze erg kwetsbaar en ligt verzwakking op de loer. Waarschijnlijk is dit het paar jaar oude vrouwtje fataal geworden, vermoedt marien bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht. Zij verrichtte sectie op het dier en was gisteren niet verrast dat de jonge walvis was aangespoeld, die al eerder bij Zeeland en Den Helder werd waargenomen:

“Het verbaast me niet dat we haar uiteindelijk gestrand hebben gevonden. Ze was echt heel mager, ze had al eerder gestrand kunnen zijn. Ze zal in de Noordzee nog wel wat gegeten hebben, anders kan je hier niet zes weken zwemmen. Dat vinden we straks misschien terug in haar maag en darmen. Maar we weten niet hoelang een bultrug het volhoudt op reserves.”

De dode bultrug was waarschijnlijk al een paar dagen overleden toen ze aanspoelde op oefenterrein de Vliehors van Defensie. Ze is overgebracht naar Harlingen om ontleed te worden. De laatste keer dat dit plaatsvond was bij bultrug Johanna in 2012, die aanspoelde op zandplaat Razende Bol bij Waddeneiland Texel. Omdat het een buitenkans is voor wetenschappers en studenten om onderzoek te doen naar een dode bultrug was er gisteren een korte interactieve livestream met chat, om geïnteresseerden mee te laten genieten zonder knijper op de neus. Let op, dit zijn bloederige beelden voor mensen met een sterke maag:
.

.
De aangespoelde walvis, die waarschijnlijk geen naam gaat krijgen, is niet verstrikt geraakt in netten, was niet gewond, maar ze woog slechts 4000 kilo. Volgens marien bioloog Lonneke IJsseldijk zat ze daarmee 1000 kilo onder het gebruikelijke gewicht voor haar leeftijd. Met 6,5 meter lengte was ze ook vrij klein; volwassen vrouwelijke bultruggen kunnen 15 meter lang worden.

Nadat het onderzoek helemaal afgerond is worden de restanten van het lichaam ‘vernietigd’ en gaan de schedel en borstvinnen naar natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR