Het waarschijnlijk grootste overgebleven hondenvleesveilinghuis in Zuid-Korea, Nakwon Auction House, is vorige week na een inspectie gesloten. De honden zijn van het terrein weggehaald.

Hondenvleesveilinghuis Nakwon Auction House
Hondenvleesveilinghuis Nakwon Auction House | Foto: screenshot video Lady Freethinker/YouTube

Het sluiten van het hondenvleesveilinghuis is het gevolg van een onderzoek uitgevoerd door de non-profit dierenbeschermingsorganisatie Lady Freethinker. Tijdens hun onderzoek in de zomer van 2020 zijn foto’s en filmpjes gemaakt van de honden die gevangen werden gehouden en geveild werden. Verdeeld over 60 metalen kooien werden meer dan 200 honden vastgehouden, zo meldde World Animal News (WAN) vorig jaar. Na dit onderzoek is Lady Freethinker een petitie gestart om er bij burgemeester Cho Kwang-han op aan te dringen om Nawkon Auction House te sluiten. Deze petitie leverde meer dan 46.000 handtekeningen op en is door de lokale partner Save Korean Dogs aan burgemeester Cho overhandigd.
.

Nieuwe maatregelen

De sluiting van Nakwon Auction House volgt op een bredere aanpak van de hondenvleesfokkerijen in Namyangju. Burgemeester Cho Kwang-han heeft in januari 2021 een vergadering georganiseerd om de maatregelen tegen illegale activiteiten van de hondenfokkerij en het veilinghuis te bespreken. Tijdens deze vergadering eiste hij van de betrokken partijen dat zij stevige administratieve maatregelen zouden nemen tegen overtredingen van de wet die schade toebrengen aan het publiek en het milieu. Er was ook al een klacht ingediend bij wethandhavingsinstanties door de stad zelf tegen de hondenfokkerij en het veilinghuis. Deze klacht betrof de bouw van een illegale constructie zonder vergunning.
.

Honden weggehaald

Nadat door burgemeester Cho een inspectie is uitgevoerd bij Nakwon Auction House, zijn de hondenfokkerij en het veilinghuis vorige week gesloten. De honden zijn van het terrein weggehaald en de eigenaar heeft zelf de sluiting aangegeven bij de regering. Nina Jackel, oprichtster van Lady Freethinker, zegt in een statement tegen WAN dat zij het daadkrachtige optreden van burgemeester Cho prijst en dat hiermee een sterk internationaal signaal is afgegeven dat het fokken van honden voor de vleesindustrie tot het verleden moet behoren.
.

Hondenvlees in Zuid-Korea

De hondenfokkerijen blijven legaal in Zuid-Korea, ondanks het feit dat de vraag naar hondenvlees laag is. De Korean Animal Welfare Association heeft in 2019 een peiling gehouden waaruit bleek dat 12,2 procent van de ondervraagden nog hondenvlees eet, in 2018 was dit nog 13 procent. Ook gaf 41 procent aan dat zij eerder wel hondenvlees aten, maar nu niet meer.

Hondenvleesveilinghuis Nakwon Auction House
Hondenvleesveilinghuis Nakwon Auction House | Foto: screenshot video The Times/YouTube copyright Lady Freethinker

Toch lijden er naar schatting nog een miljoen honden onder de vleeshandel in Zuid-Korea. Onlangs heeft congreslid Han Jeong-ae wetsvoorstel 7035 ingediend, waarin gepleit wordt voor een wijziging van de dierenbeschermingswet. Het slachten en verwerken van honden voor voedsel zou door deze wet expliciet worden verboden. Deze wet, die momenteel wacht op een stemming, zal hopelijk snel een einde maken aan de hondenvleesindustrie in Zuid-Korea.

Bronnen:

Noord-Koreaanse honden geslacht door voedseltekorten

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop