Zaterdagmiddag zijn zeker vier en mogelijk zes jachthonden gedood door een botsing met een trein bij Ivybridge in Devon, Engeland. De dieren behoorden tot een roedel van zo’n 30 honden van de Dartmoor Hunt. Toen zij een spoor volgden liepen de dieren over de treinrails.

jachtpartij
Foto credit: beaucon via Compfight cc

De groep loslopende honden werd nabij de treinrails gesignaleerd waarop de politie de spoorwegmaatschappij informeerde. Kort daarop maakte een treinmachinist melding van een botsing met de honden.

Anti-jachtorganisaties veroordelen het noodlottige incident. Joe Duckworth van de League Against Cruel Sports:

“Jachthonden waarover men geen controle meer heeft hebben vaker auto-en treinongelukken veroorzaakt; ook worden soms huisdieren als katten en honden gedood.”

“Over dit voorval vraag ik me een aantal dingen af: waarom werd zo dicht bij de treinrails gejaagd? Als er een spoor was uitgezet, zou niemand dit op deze plek doen. En waardoor verloor men de controle over de roedel honden, zodat dit tragische ongeluk kon gebeuren? Als men anders had gehandeld zouden de honden nog in leven zijn. De jagers moeten dan ook verantwoordelijk worden gehouden voor dit ongeluk.”

Gezien de locatie waar de honden zich bevonden is het zeer onwaarschijnlijk dat het om een legale slipjacht ging. Hierbij wordt kunstmatig een spoor voor de honden uitgezet (bijvoorbeeld met vlees of urine).

Sinds 2004 is via de Hunting Act het jagen met honden op wilde dieren als vossen en herten verboden. Er zijn echter uitzonderingen; als een boer bijvoorbeeld van mening is dat zijn (pluim)vee wordt bedreigd door vossen is jacht wel toegestaan. Daarnaast vinden illegale jachtpartijen plaats: de controle hierop is minimaal, dus de jagers kunnen veelal ongestoord hun gang gaan. In diverse  regio’s zijn anti-jachtgroeperingen actief die jagers achtervolgen en filmen, de Hunt Saboteurs.

Bronnen: Western Morning News, Three Counties Hunt Saboteurs ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde