Afgelopen weekend verscheen er in Spanje een video van een jachtpartij met honden die tot grote verontwaardiging heeft geleid in het land. Het gaat hierbij om een jachtpartij met een groep van zo’n dertig honden die een hert aanvallen en bijten. De dieren bevinden zich op de rand van een ravijn en gaandeweg vallen er steeds honden in de afgrond. Er wordt ook geschoten door de jagers. Uiteindelijk stort ook het hert de diepte in, met in totaal 12 honden.

jachtpartij
12 honden en hert vallen van ravijn tijdens jachtpartij Spanje | Foto: bzd1 via Compfight cc

De beelden zijn recentelijk gefilmd in Herreruela, Cáceres. De video heeft in Spanje tot een ware tsunami aan boze reacties op social media geleid. Volgens jagers zijn de honden door dierenartsen onderzocht in het gebied rond de klif. Ze melden niet of er honden zijn gestorven en hoe het hert eraan toe was. Politici zoals Pablo Iglesias (PODEMOS) of Juan López de Uralde (EQUO) spraken in de media over deze gebeurtenissen. Pablo Iglesias:

“De verantwoordelijken voor deze barbaarsheid hebben maar één naam: criminelen. Laten we hiermee stoppen en de schuldigen bestraffen. Let op, de beelden zijn zeer wreed.”

Juan López de Uralde:

“Ik kreeg deze video van een jachtpartij die eindigt in een ware ramp, met honden en één hert die van een ravijn vallen… ik kan werkelijk niet geloven dat men hiervan kan genieten.”

De Spaanse dierenpartij PACMA heeft een aanklacht ingediend in verband met de wrede beelden en vraagt om een verbod voor het gebruik van dieren als een instrument voor de jacht.

Jachtverenigingen
De jachtverenigingen reageren geschokt. De Real Federación Española de Caza, de koninklijke nationale federatie van de jacht in Spanje, vindt de beelden weerzinwekkend maar geeft ook aan dat het hier om een incident gaat. Ze hebben ook hun onvoorwaardelijke steun betuigd aan de jager die verantwoordelijk was voor de jachtpartij. Ze vinden dat hij zorgvuldig heeft gehandeld én dat het hierbij gaat om een onverwachts en geïsoleerd geval, veroorzaakt door de aard van de honden.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer