Honden blijken keer op keer redders in nood te zijn voor mensen én andere diersoorten. Zo schoot hond Leia onlangs een aangespoeld babydolfijntje te hulp en hielp Kiara haar verdwaalde 84-jarige baasje thuis te komen. Inmiddels hebben we er een nieuwe held bij; de driejarige golden retriever Kenai redde het leven van een zeearend.

Kenai
Kenai | Foto: Wildwoods/Facebook

Op 20 januari maakten Kenai, zijn bazin Kerrie Burns en vriendin Pam Weber een wandeling door het winterlandschap van Minnesota (VS). Ze liepen langs de Sucker River, vlakbij het punt waar deze samenkomt met Het Bovenmeer, toen Kenai ineens begon te blaffen. Op deze manier wist Kenai de aandacht van zijn baasje te trekken. In een interview vertelt Kerrie over Kenai:

“Ze is gelukkig getraind om niet op wilde dieren te jagen. Zodra ze me gewaarschuwd had en ik zag waar ze naar keek, stopte ze met blaffen.”

Ze troffen een zwaargewonde zeearend aan. Terwijl ze dichterbij probeerden te komen werd duidelijk dat het dier niet weg kon vliegen, wel strompelde deze bij hen vandaan. Aangezien het al donker werd besloten ze terug naar huis te gaan.

Reddingsactie
De volgende dag gingen de vrouwen terug naar de plek en wisten met behulp van de sporen in de sneeuw de zeearend weer te lokaliseren. Inmiddels hadden Kerrie en Pam de hulp van het Minnesota Department of Natural Resources (DNR) ingeschakeld. Samen met twee vrouwen van deze organisatie en met veel geduld slaagden Kerrie en Pam erin de gewonde arend te vangen. De vogel werd hierop meegenomen naar Wildwoods, een revalidatiecentrum voor wilde dieren.

Loodvergiftiging
Daar aangekomen bleek dat het dier er slecht aan toe was. Hij had een schouderblessure en zijn veren waren bevroren. In eerste instantie was het niet duidelijk hoe de zeearend zo gewond had kunnen raken. Peggy Farr, van Wildwoods, vermoedde direct dat de oorzaak gezocht moest worden in de jacht op herten. Het komt voor dat de jagers een hert doden met kogels die lood bevatten en vervolgens het dode hert laten liggen. Als een arend hiervan gaat eten kan dit een loodvergiftiging veroorzaken. Zo’n vergiftiging zorgt ervoor dat de reactietijd van de dieren langzamer wordt. Daardoor worden ze onhandiger, wat weer als gevolg heeft dat ze zichzelf bijvoorbeeld kunnen verwonden bij het landen.

Genezing
Bij Wildwoods kreeg de arend eerste hulp en voor verdere specialistische medische zorg werd hij overgebracht naar The Raptor Center. The Raptor Center bevestigde later dat de zeearend een loodvergiftiging opgelopen had. In de meeste gevallen wordt er euthanasie toegepast op arenden met loodvergiftiging. De zeearend van dit verhaal heeft – hoewel het nog maanden kan duren – wonder boven wonder een grote kans om terug te kunnen in de natuur, zo laat The Raptor Center weten. Deze kans heeft de arend zeker te danken aan de alerte Kenai.

On Thursday, Kerrie and Pam and Kerrie’s dog, Kenai, were walking and playing by where the Sucker River meets Lake Superior, when Kenai started to bark. Click on the pictures to read the rest of the story….

Geplaatst door Wildwoods op dinsdag 26 januari 2016

 
Bronnen: Metro, GrindTV, Life with Dogs, The Dodo, Earth Touch News ©PiepVandaag.nl Janna van Strien