Een hond die onlangs strandde op een ijsschots in het ijskoude water van de Detroit River vocht dagenlang voor zijn leven. Hij kon vier dagen en drie nachten geen kant op en zat vast op de ijsschots in de rivier tussen de VS en Canada. Wonder boven wonder is hij gered.

hond gered van ijsschots
Gered van een ijsschots | Foto (cropped): Steve Sapienza via screenshot WXYZ-TV Detroit | Channel 7/YouTube

Het dier werd voor het eerst gezien door een natuurfotograaf, die beelden maakte aan de oever van de rivier in Michigan (VS). Aan beide zijden van de rivier probeerden mensen de hond te helpen, maar dat werd bemoeilijkt door het ijs. Het leek erop dat niemand hem kon helpen, maar hulpverleners lieten zich niet uit de weg slaan. Patricia Trevino, werkzaam bij het River Rouge Animal Shelter, zegt:

“We moesten voor hem vechten. Het was een niveau van frustratie dat ik nog nooit had gevoeld omdat dit een leven was, recht voor onze neus. We konden het allemaal zien.”

.
Jude Mead en zijn zoon, die eigenaar zijn van een scheepsbouwbedrijf in Windsor, Ontario (Canada) kwamen direct in actie om de hond te helpen. Zij vertrokken in een boot die zij mochten lenen van een chemiebedrijf en vonden een weg door het ijs. Zo konden ze bij het dier komen om hem te redden.
.

Onverzorgde vacht werd zijn redding

Na zo’n lange tijd in temperaturen onder nul te hebben doorgebracht, onder stressvolle dreiging van rondsluipende coyotes, was het hondje er slecht aan toe. Toen hij eenmaal aan land was, werd hij voor onderzoek naar het Woodhave Animal Hospital gebracht.
.

.
Het dier had last van bevriezing, uitdroging en een alvleesklierontsteking. Zijn scrotum moest verwijderd worden vanwege bevriezing en hij moest een heupoperatie ondergaan vanwege heupdysplasie. Dierenartsen implanteerden stamcellen in zijn gewrichten om pijn en misvorming van de botten te voorkomen. Zijn slecht onderhouden, gematteerde vacht heeft hem waarschijnlijk geholpen bij het voorkomen van meer schade. Lucretia Greear, dierenarts bij Woodhaven, zegt:

“Ik denk dat het feit dat hij niet verzorgd was en hij een laag over zijn vacht had, zijn leven heeft gered. Hij had letterlijk een soort isolatielaag die hem beschermde tegen het water en het ijs. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij niet is doodgevroren. Het is een wonder.”

Adoptie door zijn held

Het hondje, dat naar schatting 12 tot 18 maanden oud is, is waarschijnlijk op de ijsschots terecht gekomen doordat hij achterna werd gezeten door een coyote. Hij had geen halsband om en geen microchip, dus het was niet bekend of hij een eigenaar had. De hond werd aanvankelijk Alfonso genoemd, maar kreeg een nieuwe naam: ‘Miracle’ en hij werd ter adoptie aangeboden. Er kwamen veel reacties, maar toen de man die hem had gered het dier wilde adopteren was de keuze snel gemaakt. Friends of the River Rouge Animal Shelter:

“Vandaag is de cirkel rond. Vandaag werd de kleine Miracle in de handen geplaatst van de held die zijn leven redde. De hond die alle problemen trotseerde zal nu lang en gelukkig leven met de man die hem redde.”

Bronnen:

#GNvdD: Vermiste kat Fluffy gered uit schoorsteen

©AnimalsToday.nl Jane Sauer