Wetenschappers van de Universiteit van Canberra uiten hun bezorgdheid over vrouwelijke hagedissen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vrouwelijke baardagame, een Australische hagedissensoort, weleens zou kunnen verdwijnen door klimaatverandering. Naarmate het warmer wordt, verandert het dier van geslacht.

hagedissen
Baardagame | Foto credit: il_baro via Compfight cc

Het was al bekend dat sommige reptielen van geslacht veranderen, naarmate het warmer wordt op aarde. Van hagedissen wist men dit echter nog niet. Nu door klimaatverandering de temperatuur stijgt, komt daar verandering in.

De wetenschappers onderzochten wilde hagedissen met mannelijke chromosomen, maar met uiterlijke vrouwelijke kenmerken. Bij een paring van deze vrouwtjes met normale mannetjes, werd het geslacht van hun nakomelingen niet bepaald door seksechromosomen, maar door de temperatuur van de broedtijd.

Voor het eerst werd een dergelijke geslachtsverandering bij reptielen in het wild geconstateerd. In een lab werd hetzelfde al eerder waargenomen. De onderzoekers ontdekten ook dat hagedissen die vrouwelijke eigenschappen vertoonden, maar mannelijke chromosomen hadden, meer eieren leggen en daardoor betere moeders zijn.

Eén van de onderzoekers denkt dat het aantal geslachtsveranderingen zal stijgen als het opwarmen van de aarde blijft doorgaan en dat het geslacht van de hagedissen uiteindelijk geheel bepaald wordt door de temperatuur. Volgens de onderzoekers zou de hogere temperatuur hetzelfde effect kunnen hebben bij andere diersoorten, maar niet bij de mens.

Bron: Knack.be ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven