Sinds afgelopen mei zijn er maar liefst dertig dode walvissen aangespoeld aan de kust van Alaska. Wetenschappers van wetenschappelijk instituut NOAA maken zich ernstige zorgen om de uitzonderlijk hoge sterfte van de dieren in het gebied.

Hoge sterfte walvissen Golf van Alaska
Foto: ≡ Gillfoto via Compfight cc

Er is inmiddels sprake van een sterfte die driemaal hoger is dan normaal. Teri Rowles van het NOAA:

“We kunnen op dit moment alleen maar gissen naar de oorzaak. We gaan de karkassen onderzoeken en hopen zo informatie te krijgen over de gezondheid van walvissen en hun manier van leven in deze regio. Een mogelijkheid is dat giftige algen de boosdoener zijn.”

Sinds 1996 is er sprake van een enorme toename van giftige algen in de Golf van Alaska als gevolg van klimaatverandering. De temperatuur van het water in de Grote Oceaan is dit jaar drie graden hoger dan normaal.

Vinvissen en bultruggen

Onder de aangespoelde dode walvissen zijn 11 vinvissen, 14 bultruggen, een grijze walvis en vier onbekende walvisachtigen. Vinvissen en bultruggen zijn bedreigde soorten, al is de bultrug bezig aan een terugkeer nadat de jacht op deze walvissoort in 1960 verboden werd. NOAA heeft dan ook voorgesteld de bultrug definitief te schrappen van de lijst met bedreigde diersoorten.

De karkassen van de aangespoelde walvissen verkeren in slechte staat. Ze hebben lang in zee gedreven of zijn aangevreten door beren, dat bemoeilijkt het onderzoek. Tot nu toe kon één enkel karkas worden onderzocht.

Canada

Aan de westkust van Canada, ten zuiden van Alaska, spoelden de afgelopen tijd ook nog eens zes walvissen aan. Hier werden een vinvis, potvis en vier bultruggen aangetroffen, ook werden in deze regio ongebruikelijk veel dode vogels en walrussen gevonden. Of er een verband is met de dertig dode walvissen in Alaska is nog onbekend.

Raadsel

Intussen staan wetenschappers voor een raadsel. Zo zegt Kate Wynne van de universiteit van Alaska Fairbanks:

“Het lijkt erop dat een groot deel van de vinvissen op ongeveer hetzelfde moment gestorven zijn. En het vreemde is dat ze ook nog eens bijna allemaal op dezelfde plek werden gevonden. Waarom werden er alleen vinvissen gevonden en niet hun prooi? En waarom gaan andere dieren die hier verblijven niet ook en masse dood?”

Wynne sluit vergiftiging niet uit, maar het zal nog maanden en wellicht zelfs jaren duren voordat er enig licht geworpen kan worden op de oorzaak van de mysterieuze sterfte.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl