Het immense Himalayagebergte strekt zich uit over een lengte van 2.400 kilometer en loopt door of scheidt in totaal 5 landen. Tevens vormt het de grens tussen het subcontinent India en het Tibetaanse plateau, die tegen elkaar in bewegen waardoor de opstuwing tot de hoogste bergen op aarde heeft geleid, met de Mount Everest als kampioen. Aan dit gebergte danken miljoenen mensen en dieren hun leven, omdat de Himalaya de belangrijkste zoetwaterbron is op aarde.

Himalaya
Vallei met smeltwater in de Himalaya | Foto: Greg Willis/Wikipedia

De naam Himalaya betekent in het Sanskriet ‘woonplaats van sneeuw’, een zeer toepasselijke naam. Nergens op aarde, behalve op Antarctica, zijn meer gletsjers te vinden als in het Himalayagebergte, evenals besneeuwde bergtoppen.

Mozaïek
Zodra het voorjaar aanbreekt zoekt het smeltwater een weg naar de dalen en voedt het de vele rivieren die hun ontstaan te danken hebben aan het hooggebergte. Zonder de Himalaya zouden grote rivieren als de Indus, de Ganges en de Yarlung Tsangpo niet bestaan, en het leven in hun stroomgebieden er heel anders uitzien. Maar liefst 40 procent van al het zoete water op aarde wordt voortgebracht door deze grootste bergketen op aarde. Die invloed begint al in de dalen van het gebergte, die een mozaïek laten zien van bijzondere leefgebieden voor zeldzame en unieke planten- en diersoorten.

Himalaya
Tibetaans sneeuwhoen | Foto: Pixabay

Desastreus
Helaas wordt deze bijzondere brenger van leven bedreigd door klimaatverandering. Door de opwarming van de aarde smelten de gletsjers sneller dan dat ze in de winter weer aangroeien. Ook zorgen veranderende weerpatronen ervoor dat er minder neerslag zal vallen, waardoor ook de sneeuw op den duur niet meer voldoende smeltwater kan leveren. Het risico bestaat dat hierdoor de rivieren op den duur verworden tot steeds smaller wordende stroompjes, om ooit een keer op te drogen. De gevolgen zijn, zoals voor de hand ligt, desastreus voor al het leven dat nu afhankelijk is van al dat water.

Goliath
Wie zich als mens in het enorme Himalayagebergte bevindt kan zich niet anders voelen dan nederig, kwetsbaar en klein. Maar het is diezelfde mens die de reus Goliath geleidelijk aan het verslaan is door stelselmatig verder te gaan met het verstoken van fossiele brandstoffen en het versterken van het broeikaseffect. Het gebrekkige vermogen om de gevolgen van ons handelen te overzien maakt dat we doorgaan met deze levensstijl totdat het te laat is. Want hoe groot en machtig de Himalaya ook lijkt: het gebied zo kwetsbaar als wijzelf.

Power of Nature
De BBC maakte een serie korte natuurfilms, ‘Power of Nature’, met onder meer een aflevering over het belang van de Himalaya als drinkwaterbron voor een belangrijk deel van de wereldbevolking, zowel mens als dier:

Bron © PiepVandaag.nl Bart van Riel