Bewoners van Glendale in Californië (VS) bundelden hun krachten om het leven te redden van een volwassen mannetjeshert. Het gewei van de bok was verstrikt geraakt in zwaar constructiedraad en gaas. De situatie was levensbedreigend voor het dier, dat Houdini werd genoemd.

Hert Houdini gered van staaldraad en gaas in gewei
Rondslingerend staaldraad en gaas kunnen levensbedreigend zijn voor dieren als herten | Foto: publiek domein

Het begon een paar maanden geleden. Aren Youssefians en Alex Hill, inwoners van Glendale, zagen het hert via hun videodeurbel met iets wat leek op kippengaas om zijn gewei. Zij waren bezorgd over het hert en deelden een bericht via een buurtapp. Dit was het begin van een kettingreactie van honderden mensen die het hert wilden helpen. Aren en Alex bleven maandenlang video’s posten om het dier te helpen. World Animal News sprak met ze:

“Het was moeilijk om te zien hoe de bok worstelde terwijl hij de oprit op en af liep. Je kon in volgende video’s ook zien hoe zijn toestand verslechterde. We hebben dit jaar meer herten gezien in onze achtertuin, die op zoek waren naar voedsel en water. Het is een triest gevolg van de bosbranden in dit gebied.”

Dierenvriend Mick Davoudian was een van de mensen die op de video’s van Youssefians en Hill reageerde. Hij nam contact op met een andere ‘dierenadvocaat’, Lisa Karlan, die tot de conclusie kwam dat opvangvoorzieningen het dier niet konden helpen. Volwassen mannetjesherten kunnen in gevangenschap myopathie krijgen, een door inspanning of stress veroorzaakte spierziekte. Deze aandoening is vaak dodelijk en vormt een bedreiging voor mensen en dieren. Toch bleven Davoudian en Karlan hulp zoeken, waaronder van dierenartsen. Karlan:

“We hadden alles klaarstaan, maar we hadden geen plek om heen te gaan. Dierenartsen, een draagbare röntgenmachine en ander materiaal, maar ook transport stonden al stand-by om het dier te kunnen verplaatsen.”

Situatie Houdini verslechterde

Door een verwijzing van Anna Reams, de oprichter van Wildlife Care Zuid-Californië, groeide het team met California Fish and Wildlife medewerker Ilia Piedra. Zij maakten zich steeds meer zorgen bij het zien van de recentere beelden van het dier. De ijzerdraad liep nu van het gewei naar beneden tot om zijn nek en hij hinkte ook op zijn rechter voorbeen.
.

An example of compassion, inclusiveness, and the power that each person has to make a positive difference in the world…

Geplaatst door World Animal News op Vrijdag 20 november 2020

.
Onlangs verscheen Houdini opnieuw op de camera. Het team verzamelde zich en ging op zoek naar het dier. Piedra en Bagmanian vonden de bok die aan het slapen was. Het dier werd met een pijl verdoofd, zodat hij geholpen kon worden. Piedra:

“Het gewei verwijderen was de snelste en veiligste manier om hem te bevrijden. We dachten dat zijn gewei verstrikt was in net en touw, maar het bleek uiteindelijk metalen gaas en kabel te zijn. Het was dus onmogelijk om dat los te krijgen. Bagmanian zaagde het gewei af terwijl ik de kop van het dier stil hield en zijn ademhaling in de gaten hield.”

Samenleven met wilde dieren

Het goede nieuws werd enthousiast ontvangen door Aren Youssefians, Alex Hill en de lokale gemeenschap. Piedra geeft het volgende advies om dit soort situaties te voorkomen:

“Besef dat we samenleven met wilde dieren. Doe een beetje extra moeite om ervoor te zorgen dat items zoals kabels en gaas niet zomaar rondslingeren. Het is niet alleen een gevaar voor wilde dieren, maar ook voor mensen.”

World Animals News heeft in een update gemeld dat Houdini na zijn redding is gezien met een aantal van zijn vrienden. Hij lijkt gezond en gelukkig te zijn.

Bron:

Spooknetten leiden jaarlijks tot tienduizenden dode zeedieren

.
©AnimalsToday.nl Jane Sauer