Het bestuur van de Amerikaanse staat Hawaii werkt aan wetgeving die vanaf 2022 het gebruik van eenmalige plastics in de horeca moet gaan verbieden, waaronder flesjes, rietjes, bestek en schuimplastic bakjes, bijvoorbeeld voor het verpakken van hamburgers.

Hawaii
Hawaii werkt aan verbod op gebruik eenmalige plastics in horeca | Foto: publiek domein

In tegenstelling tot het beleid van de Amerikaanse president Trump gaat Hawaii wel verder met het doorvoeren van klimaatwetgeving en verbiedt de eilandengroep zelfs het gebruik van sommige zonnebrandcrèmes omdat die schadelijk zijn voor koraal. Ook vecht Hawaii tegen de plastic soep, waarmee de eilandengroep in de Grote Oceaan dagelijks geconfronteerd wordt. Zo spoelt op Kamilo Beach verschrikkelijk veel afval aan en de kustlijn daar wordt als één van de meest smerige en meest zwaar vervuilde ter wereld beschouwd.

Plastic afval Hawaii vormt nieuw gesteente

Opruimen kost geld

De opstellers van het verbod op het gebruik van wegwerpplastic wijzen erop dat het opruimen van alle plastic afval her en der erg veel geld kost voor de belastingbetaler, en dat een verbod op het gebruik van eenmalige plastics een logische stap is de bescherming van de unieke natuur op het eiland, die een enorme aantrekkingskracht heeft op toeristen wereldwijd. Senator Mike Gabbard (Democraten):

“We worden omgeven door een oceaan en onze kustlijn en stranden zijn deel van ons leven. Een grootschalige aanpak van het gebruik van plastics voor eenmalig gebruik is niet meer dan logisch en het is nog haalbaar ook.”

In 2015 verbood de eilandengroep ook als eerste Amerikaanse staat het gebruik van plastic zakjes en is sindsdien een van de voorlopers van de VS op het gebied van milieuwetgeving.

Hawaii eerste Amerikaanse staat die plastic tas verbiedt

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel