Op het eiland Hawaii is iets uitzonderlijks ontdekt. Op Kamilo Beach spoelt verschrikkelijk veel afval aan en de kustlijn daar wordt als één van de meest smerige en meest zwaar vervuilde ter wereld beschouwd.

Kamilo Beach
Kamilo Beach | Foto: Algalita.org (Courtesy Algalita.org) [Public domain], via Wikimedia Commons
Wetenschappers verbonden aan de Canadese universiteit van Western Ontario, hebben nu ontdekt dat het vele plastic en afval in combinatie met vulkanisch gesteente, schelpen, koraal en zand zorgt voor het ontstaan van een nieuw soort gesteente, dat zij “plastiglomerate” noemen.

Kamilo Beach krijgt dankzij de ligging en oceaanstromingen te maken met grote hoeveelheden afval dat aanspoelt op het strand. Slechte bereikbaarheid bemoeilijkt eventuele opruimwerkzaamheden.

Geoloog Patricia Corcoran die meewerkte aan het onderzoek, dat recentelijk is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Geological Society of America en haar collega’s denken dat het gesteente, dat nu al de naam ‘Frankenrock’ heeft meegekregen is ontstaan omdat strandbezoekers plastic afval in kampvuur gooiden. Maar feitelijk kan het overal ontstaan waar omstandigheden zijn waarin plastic smelt, dus tijdens natuurbranden of in de buurt van vulkanische activiteit. Het hete plastic smelt samen met allerlei ander materiaal en het begin van een ‘Frankenrock’ is er.

Corcoran en de andere onderzoekers vonden plastiglomerates op twintig verschillende plekken op het strand van Kamilo en zij gaan ervan uit dat dergelijk gesteente overal ter wereld op stranden kan worden aangetroffen. Immers is in Canada alleen al een miljard ton plastic weggegooid sinds de jaren 50.

Plastiglomerate - Kamilo Beach
Een ‘Frankenrock’ of plasticglomerate aangetroffen op Kamilo Beach | Foto: Patricia Corcoran

One of the Dirtiest Beaches in the World – Hawaii – Message in the Waves – BBC – ENG

Kijk hieronder de TED Talk van Charles Moore van de Algalita Marine Research Foundation, de man die die Great Pacific Garbage Patch ontdekte – Seas of plastic – NL ondertiteld (video begint automatisch met afspelen)

Bron ©PiepVandaag.nl