PETA Nederland pleit voor ondersteuning van motie om grootste apenonderzoekscentrum in Europa te sluiten
Volgende week zal het parlement stemmen over de motie van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk om een plan op te stellen voor de afbouw en beëindiging van experimenten op apen in Nederland, en voor de sluiting van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk. Het BPRC is het grootste apenonderzoekslaboratorium in Europa. PETA Nederland (van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor experimenten”) overhandigde het parlement gisteren meer dan 100.000 handtekeningen die PETA en haar zusterorganisaties hebben ontvangen ter ondersteuning van de motie.

handtekeningen tegen dierproeven
©PETA Nederland

PETA Nederland woordvoerder Tim Zijlstra:

“In Nederland worden meer dan 1300 apen gefokt en opgesloten voor experimenten die wreed, geldverspillend en onbetrouwbaar zijn. PETA-supporters uit heel Europa willen dat deze wrede apengevangenis wordt gesloten en dat de Nederlandse overheid het zinloze leed van deze dieren voorkomt.”

Bij het BPRC worden ongeveer 1300 resusapen en klauwaapjes gevangen gehouden in kale, metalen kooien die nauwelijks groter zijn dan hun eigen lichaam. De dieren worden geïnjecteerd met slopende, dodelijke ziekten als knokkelkoorts, HIV/AIDS en malaria, ondanks dat studies aantonen dat dierproeven niet kunnen voorspellen wat er kan worden verwacht bij de mens. Moderne onderzoeksmethoden – zoals geavanceerde experimenten met menselijke cellen en weefsels, computermodellen en beeldvormende technieken en innovatieve biotechnologie zoals organen-op-een-chip – zijn diervriendelijker, besparen geld en repliceren de menselijke fysiologie veel nauwkeuriger dan primitieve experimenten op primaten.

In onderstaande reportage van Vice News zie je hoe het BPRC te werk gaat:

Persbericht People for the Ethical Treatment of Animals (PETA)