Eind oktober staat in het teken van Halloween. En terwijl etalages vol staan met kostuums van heksen en zombies en men overal pompoenlantaarns ziet, vieren de grote katachtigen in het VIER VOETERS opvangcentrum in het Friese Nijeberkoop alvast hun eigen kleine Halloween feestje.

Halloween
Foto: VIER VOETERS

Net als andere vormen van verrijking helpen de grote pompoenen om het natuurlijke gedrag van grote katachtigen in gevangenschap te bevorderen. Gedrag dat vaak afgestompt is door jarenlange opsluiting in te kleine kooien, zonder afleiding. Nieuwe items en geuren helpen om verveling te voorkomen en stimuleren de natuurlijke instincten.

Leeuwin Noor komt oorspronkelijk uit een dierentuin en woont al sinds 2006 in het Friese Nijeberkoop. Ze heeft een tijdje het verblijf gedeeld met haar zoon Bobby, maar sinds zijn dood in 2013 leeft ze alleen. Waarschijnlijk had de leeuwin nooit eerder in haar leven een pompoen gezien en het oranje gevaarte moest eerst van alle kanten nauwkeurig bestudeerd worden, voordat Noor het enthousiast door het gehele verblijf droeg.

Leeuw Giovanni was vroeger een attractie in Italië; toeristen konden met hem op de foto. Later trad hij op met een illusionist. In 2005 kwam hij, slechts één jaar oud, in het opvangstation terecht. Giovanni was stoerder dan Noor en begon meteen vol overgave met de pompoen te spelen.

Ook Bakari was enthousiast over de nieuwe verrijking. Deze Afrikaanse panter werd in een Duitse dierentuin geboren met als doel dat bezoekers tijdens het kerstdiner met hem op de foto konden gaan. Maar hij werd al snel te oud om als jonge publiekstrekker te dienen en de dierentuin verloor de interesse in Bakari. Dit speelse dier vond de grote oranje vrucht een leuk doelwit om aan te vallen. Al snel was er weinig meer van over dan wat pompoenenprut.

Siberische tijgerin Juno vond dat de pompoenen vooral gekoesterd moesten worden. De tijgerin is gefokt in een Engelse dierentuin met als doel verkocht te worden. Toen dat door nieuwe wetgeving niet meer mogelijk bleek, is ze naar het opvangcentrum verhuisd.

FELIDA is het opvangcentrum voor grote katachtigen van Stichting VIER VOETERS in het Friese dorp Nijeberkoop. Het centrum is ca. 20 jaar geleden opgericht onder de naam Pantera, maar om allerlei redenen werd het enkele jaren lang niet onderhouden. In oktober 2013 nam VIER VOETERS het centrum over. In de toekomst zal het als doorvoerstation voor grote katachtigen fungeren, maar ook permanente opvang bieden aan dieren die fysiek niet in staat zijn de lange reis te maken. Op dit moment verblijven er twee leeuwen, vijftien tijgers, een zwarte jaguar, een Afrikaans luipaard en een luipaardkat in het centrum.