Het EU burgerinitiatief tegen het gebruik van kooien in de veehouderij heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: dit weekend werd de 500.000e handtekening gezet. Daarmee heeft het initiatief binnen 5 maanden na de start al de helft van het benodigde aantal handtekeningen bereikt. Van de 500.000 handtekeningen zijn er ruim 70.000 van Nederlanders.

kooien
Half miljoen handtekeningen tegen kooien in de veehouderij | Foto: CIWF

Het burgerinitiatief Stop de Kooien roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels. Het is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit; meer dan 140 organisaties uit heel Europa doen mee.

Binnen een jaar verzamelen de organisaties 1 miljoen handtekeningen, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen en het Europees Parlement erover zal stemmen. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF). Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Dat we deze mijlpaal zo snel bereiken laat zien dat Europeanen een beter leven voor de dieren willen. Het is gewoonweg niet meer van deze tijd om dieren op te sluiten in kooien. Dieren lijden vreselijk, terwijl alternatieve systemen, zoals met vrije uitloop, volop voorhanden zijn. Het is tijd dat Brussel haar verantwoordelijkheid neemt.”

In Nederland wordt het burgerinitiatief naast CIWF ondersteund door Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS International en Wakker Dier.

Dierenleed in kooien

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. Het gaat om kippen (in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien), moedervarkens (in kraamkooien), konijnen, kwartels, kalveren (in individuele boxen) en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt; andere, zoals moedervarkens en kalveren, liggen op harde betonnen vloeren.

De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop. Een rapport van CIWF met achtergrondinformatie over kooien in de Nederlandse en Europese veehouderij is beschikbaar.

Bron: