De allergrootste kolonie groene zeeschildpadden is tweemaal groter dan tot nu toe gedacht. Dronebeelden gedeeld door de Great Barrier Reef Foundation tonen zo’n 64.000 groene zeeschildpadden in een indrukwekkend grote formatie, zwemmend door de blauwe oceaan.

groene zeeschildpadden
De grootste kolonie groene zeeschildpadden blijkt veel groter dan tot nu toe gedacht | Foto: screenshot video Great Barrier Reef Foundation/YouTube

Het Australische onderzoek richtte zich op Raine Island in het Groot Barrièrerif, de grootste broedplaats wereldwijd van de groene zeeschildpad.
.

.
Tellingen vanaf de grond en vanaf schepen bleken minder nauwkeurige aantallen schildpadden op te leveren dan met behulp van een drone. Wetenschapper Richard Fitzpatrick legt uit:

“Toen we de tellingen met behulp van de drone vergeleken met de tellingen van waarnemers, kwamen we erachter dat we de aantallen met een factor van 1,73 hadden onderschat.”
.

.

Op Raine Island blijken rond de 64.000 vrouwelijke groene zeeschildpadden eieren te leggen. Tot nu toe werd aangenomen dat het om zo’n 37.000 dieren ging. Maar deze plotselinge positieve wending houdt helaas niet in dat hun status van bedreigde diersoort zal veranderen.

groene zeeschildpadden
Groene zeeschildpad gaat aan land om eieren te leggen | Foto: By Copleys/Wikimedia

Groene zeeschildpadden iconische diersoorten

Nog steeds wordt er gejaagd op groene zeeschildpadden en hun naam op Wikipedia is helaas nog altijd ‘Soepschildpad‘. Naast illegale jacht zijn de dieren vaak slachtoffer van spooknetten afkomstig uit de visserij. Ook verdwijnen er broedplaatsen om plaats te maken voor toerisme, hoewel juist de coronacrisis erg goed is geweest voor zeeschildpadden.

Groene zeeschildpadden zijn, net als veel andere schildpadden, iconische diersoorten die zienderogen in aantal afnemen. Maar nu heel even niet.
.


.

  • Lees ook:

#GNvdD: Door lockdown leggen zeeschildpadden miljoenen eieren

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl BvR