Duitse en Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties doen een oproep aan politici om geen exportvergunning af te geven voor de acht dolfijnen van het Dolfinarium in Harderwijk die naar China zouden verhuizen. ProWal en Free Spirit vragen dit in een brief aan demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

dolfijnen
Groeiend verzet tegen verkoop dolfijnen Dolfinarium aan China | Foto: Pixabay

Verzet tegen verkoop dolfijnen

Vorige maand werd door het Dolfinarium Harderwijk bekendgemaakt dat zij acht van de 27 dolfijnen verkopen aan het Chinese attractiepark Hainan Ocean Paradise. Naast de acht dolfijnen zullen ook twee zeeleeuwen en twee walrussen naar China verhuizen. Deze verkoop zou nodig zijn om meer ruimte te creëren voor de dolfijnen in het Dolfinarium. De dierenwelzijnsorganisaties vermoeden echter dat de eigenaar geld wil verdienen aan de verkoop. Ze stellen dat een getrainde showdolfijn ongeveer 360.000 euro kan opbrengen. Het Dolfinarium heeft bovendien zelf aangegeven de tuimelaars noodgedwongen te moeten verkopen door het negatieve resultaat van 2020. Daarnaast is er geld nodig voor de toekomstige verbouwingen die zijn gepland na een kritisch rapport van de onderzoekscommissie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Dolfinarium zegt diervriendelijk te worden… Hoezo?

Omstandigheden dolfijnen China

Veel belangrijker dan het geld zijn de omstandigheden waarin de dolfijnen volgens de dierenwelzijnsorganisaties terecht zullen komen na aankomst in China. Niet alleen ProWal en Free Spirit willen de verkoop aan het Chinese attractiepark daarom tegenhouden, ook dierenorganisatie World Animal Protection en de Partij voor de Dieren hebben eerder een oproep gedaan met dit doel. World Animal Protection zegt dat de dolfijnen in China gebruikt worden voor dieronwaardig entertainment, wat in Nederland niet is toegestaan. Daarnaast bestaat er volgens de organisatie geen garantie dat de dieren niet gefokt zullen worden. Ook Free Spirit geeft aan dat de dieren in Chinese dolfinaria onder “rampzalige omstandigheden” leven.

 

Geen wet voor dierenwelzijn

In eerdere berichten van het Dolfinarium werd vermeld dat de dolfijnen in het Chinese attractiepark goed terecht zouden komen. Ook zou het park voldoen aan alle eisen die in Europa gesteld worden aan dierentuinen. ProWal meldt echter dat in China helemaal geen eisen worden gesteld aan het houden van dieren in gevangenschap. Er bestaat in China geen dierenwelzijnswet en er is dus ook niets wat de dolfijnen kan beschermen tegen slechte leefomstandigheden. ProWal heeft in de afgelopen jaren onderzoek gedaan waarbij meer dan 70 dolfinaria in meer dan 30 landen zijn bezocht, waaronder een aantal in China. Daar zagen ze niet alleen hoe slecht de situatie van dieren in gevangenschap is, maar ook hoe dolfijnen door trainers werden misbruikt tijdens shows. ProWal geeft aan ook beelden vastgelegd te hebben. In één van de bezochte faciliteiten zagen ze zelfs hoe een dolfijn door de barrières sprong, uit angst voor de drukte van de bezoekers.

Dolfinaria
Foto: Bryce Bradford via Compfight cc

Winst maken als doel

Voor de Chinese dolfinaria lijken de leefomstandigheden van de dolfijnen niet belangrijk te zijn. Wat wel belangrijk voor hen is, is het behalen van hun voornaamste doel: het maken van een zo groot mogelijke winst. Op dit moment zijn er meer dan vijftig dolfinaria in China en binnenkort zal het land de meeste dolfinaria ter wereld hebben. Op dit moment staat Japan nog bovenaan in deze lijst met 60 dolfinaria in het land.

Einde maken en export

Het verzoek van ProWal en Free Spirit aan de overheid om geen exportvergunning voor de dolfijnen af te geven is duidelijk. Het voorkomen van dit transport naar China is echter niet het enige wat de organisaties willen bereiken met hun brief. Ook willen ze dat het fokken, importeren en exporteren van dolfijnen in Nederland volledig wordt verboden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop