De jaarlijkse Grindadráp, de griendenjacht op de Faeröer eilanden, zal dit jaar maximaal 500 dieren het leven kosten. Vorig jaar vond een gruwelijke massaslachting plaats en werden 1428 dolfijnen de dood ingejaagd. Wereldwijd werd protest aangetekend en nu is een maximum van 500 dode grienden ingesteld. Hun bloed zal de baai als vanouds rood kleuren.

Grindadráp op Faeröer kost dit jaar 500 grienden het leven
1428 dolfijnen vonden in 2021 nodeloos de dood, dit jaar worden het er 500 | Foto: Sea Shepherd UK

De griendenjacht is een traditie die tegenwoordig helemaal geen doel meer heeft, want het blijkt dat het vlees door de eilandbewoners niet veel gegeten wordt. Van alle dode dieren vorig jaar zou het meeste weggegooid zijn, aldus Faeröers die minder blij zijn met het slechte imago van hun eilandengroep. Het is een overbodig geworden traditie met onder de streep veel bloed en dode dieren. Dat levert om vrij logische redenen slechte pers op.
.

Barbaren Faeröer-eilanden doden 1428 dolfijnen

.
De massamoord op 1428 dolfijnen tijdens de Grindadráp van vorig jaar werd overal omschreven als ‘misselijkmakend en barbaars’. Op 12 september 2021 liep het gigantisch uit de hand, omdat men zogenaamd niet doorhad hoe groot de groep dolfijnen was die de ondiepe baai was ingejaagd, waarna ze op gruwelijke wijze werden afgemaakt. De ex-voorzitter van de Faeröerse vereniging voor de griendenjacht erkende dat het bij de massaslachting van dolfijnen fout was gegaan.
.

Ex-voorzitter griendenjacht Faeröer-eilanden: groep moet toegeven dat het fout ging

.
Een half jaar geleden werd besloten dat er een heroverweging moest plaatsvinden over de griendenjacht. Alle ogen waren gericht op de Faeröer, want zou het einde van de eindelijk Grindadráp dan eindelijk in zich zijn?
.

Nadert einde omstreden dolfijnenjacht op Faeröer-Eilanden?

500

Helaas was de herziening te simpel om het een serieuze stap te noemen, want er mogen nog altijd 500 grienden afgeslacht worden. In het bijzijn van kinderen worden ook dit najaar weer honderden dieren koelbloedig afgemaakt en kleurt het water in de baai als vanouds rood van het bloed. Nergens wordt vermeld of de griendenjagers op de Faeröer inmiddels hebben leren tellen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR