Hans Jacob Hermansen, ex-voorzitter van de Faeröerse vereniging voor de griendenjacht, erkent dat de massaslachting van dolfijnen fout is gegaan. Op 12 september liep de traditionele jacht op de Faeröer-eilanden behoorlijk uit de hand. Men had zogenaamd niet door hoe groot de groep dolfijnen was die in de baai op gruwelijke wijze afgemaakt werd. In totaal werden 1.428 dolfijnen afgeslacht.

griendenjacht
Ex-voorzitter griendenjacht Faeröer-eilanden: groep moet toegeven dat het fout ging | Screenshot video Sea Shepherd

Hermansen:

“We moeten toegeven dat de dingen niet zijn gegaan zoals we zouden willen…We gaan evalueren of er iets is misgegaan, wat er is misgegaan en waarom, en wat we kunnen doen om dat in de toekomst te voorkomen.”

Jaarlijks wordt er met afschuw gereageerd op de ongekend wrede griendenjacht op de Faeröer-eilanden, bekend als de ‘Grindadráp’. Maar dit jaar hebben zelfs Faeröerders die de vier eeuwen oude griendenjacht verdedigen, zich negatief uitgesproken over de slachting. De jagers waren blijkbaar niet in staat om uit zichzelf te stoppen met het doden van de dieren. De kleine walvisachtigen worden onder het mom van traditie wreed afgeslacht, nadat ze een van de vele baaien in zijn gedreven. De jacht vindt voor de aanwezige Faeröerders bizar genoeg plaats in een feestelijke sfeer. Zelfs kinderen zijn aanwezig.

Robert Read, campagnedirecteur bij Sea Shepherd, zei over de griendenjacht:

“Het was een regelrechte ramp, ongekend in feite, het zou zelfs de grootste jacht op walvisachtigen kunnen zijn in de gedocumenteerde geschiedenis, waar ook ter wereld.”

Barbaren Faeröer-eilanden doden 1428 dolfijnen

De internationale organisatie zei woensdag te hopen dat er druk zal worden uitgeoefend op de Faeröer-eilanden om een einde te maken aan de traditionele drijfjacht op dolfijnen naar het ondiepe water in de baai, waar de walvisachtigen gruwelijk worden geslacht voor hun vlees en spek. De organisatie wil veel strengere beperkingen rond dergelijke vormen van jacht op walvisachtigen en, zo niet, op zijn minst een verbod op het doden van de Atlantische witflankdolfijnen.

https://twitter.com/Seasaver/status/1437827118327533570

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer