Vets for Ukrainian Pets is een levensreddende initiatief om gratis diergeneeskundige hulp te bieden aan huisdieren van Oekraïense vluchtelingen in 38 Europese landen. Ook Nederland doet mee aan dit programma.

huisdieren
Gratis veterinaire zorg voor huisdieren van Oekraïense vluchtelingen in 38 landen | Foto: Pixabay

Oekraïense vluchtelingen die de oorlog samen met hun huisdieren zijn ontvlucht krijgen toegang tot gratis diergeneeskundige zorg in 38 Europese landen. Een programma zoals dit is nog nooit eerder gezien. Het initiatief werd door Humane Society International gelanceerd.

Zorg voor huisdieren

Via het initiatief Vets for Ukrainian Pets worden de kosten van de veterinaire zorg en behandeling vergoed. Dit geldt voor maximaal vijf honden, katten, paarden of andere huisdieren van mensen die Oekraïne hebben moeten ontvluchten. Per dier is tot 250 euro beschikbaar voor niet alleen acute verzorging en medicatie, maar ook rabiës en andere vaccinaties, het aanbrengen van een microchip en een medisch onderzoek dat nodig is voor toegang tot de EU.

Financiering

Met de genereuze steun van Mars Incorporated, in samenwerking met de Federation of Veterinarians in Europe (FVE) en de Federation of European Companion Animal Veterinary Associations (FECAVA) financieert HSI het programma Vets for Ukrainian Pets volledig. Dierenartsen die deelnemen, zullen vergoedingen ter beschikking krijgen in alle landen waar FECAVA leden heeft, inclusief Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Roemenië en Polen, en ook in Oekraïne.

Kwetsbaar

“In Europa’s grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog hebben miljoenen Oekraïners de beslissing moeten nemen om hun land te verlaten en de oorlog te ontvluchten. Samen met een paar bezittingen nemen velen ook hun huisdieren mee, die zij koesteren als familieleden”, zegt Ruud Tombrock, uitvoerend directeur van HSI Europe. Door de stress van de reis kunnen dieren kwetsbaar worden voor verschillende ziekten. Vets for Ukrainian Pets zal een vangnet bieden voor families die vluchten met hun huisdieren, zodat ze zich op geen moment gedwongen voelen om hun huisdieren achter te laten, of zich zorgen hoeven maken of ze wel voor hen kunnen zorgen.

Toelating huisdieren

Na de inval van Rusland in Oekraïne heeft de Europese Commissie opgeroepen de eisen voor toelating van huisdieren uit Oekraïne te versoepelen. Ten minste 13 EU-lidstaten hebben hier gehoor aan gegeven, maar er is geen gestandaardiseerd beleid dat geldt voor de hele EU en hoewel aan sommige grenzen vaccinaties en microchipping worden aangeboden, krijgen niet alle dieren deze diensten. Rens van Dobbenburgh, voorzitter van FVE zegt blij te zijn dit project samen met FECAVA en HSI te kunnen starten, zodat zij samen goede, gratis gezondheidszorg aan de geliefde huisdieren kunnen bieden. Vets for Ukrainian Pets loopt tot 21 mei en alle erkende dierenklinieken in Europa kunnen zich aanmelden.

Hulp in Nederland

Ook in Nederland hebben verschillende dierenorganisaties samen één meldpunt opgezet. Via Hulp voor Dieren uit Oekraïne kan hulp aangevraagd worden voor dieren die de oorlog zijn ontvlucht, zodat zij de nodige vaccinaties en medische hulp kunnen ontvangen, maar ook geholpen kunnen worden met praktische zaken zoals mandjes en voer. Samen zoeken de dierenhulporganisaties passende oplossingen voor de binnengekomen hulpvragen.

Meldpunt voor hulp aan Oekraïense dieren in Nederland

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop