Vorige week ondertekende de gouverneur van Washington wetgeving dat de verkoop van cosmetica – die op dieren zijn getest – verbiedt. Het aannemen van deze wet zal het wrede en onnodige gebruik van dieren flink kunnen verminderen.

Washington
Washington verbiedt cosmetica dat op dieren is getest | Foto: publiek konijn

Het zijn vaak konijnen, cavia’s, muizen en ratten die getest worden voor cosmetische producten. Deze dieren lijden onder tests die zelden pijnloos zijn. Er worden dingen in hun keel gedrukt, op hun huid besmeurd of in hun ogen gedruppeld.

Ook voeren laboratoria nog steeds tests uit met een dodelijke dosis, waarbij ratten grote hoeveelheden chemicaliën moeten slikken. Dit om te bepalen welke dosis de dood veroorzaakt. Aan het einde van deze tests worden de dieren gedood, normaal gesproken door verstikking, nekbreuk of onthoofding, en zonder pijnverlichting.

Washington is nummer twaalf

Gelukkig zet Washington nu een streep door deze praktijken. “ Washington is […] tegen het gebruik van pijnlijke dierproeven voor cosmetische producten zoals shampoo, aftershave, en mascara door wetgeving aan te nemen om de verkoop van cosmetica die aan nieuwe dierproeven zijn onderworpen, te beëindigen”, zo vertelde Dan Paul, staatsdirecteur van Washington voor de Humane Society of the United States.

“Met een steeds toenemend aantal niet-dierlijke methoden beschikbaar, is er geen excuus om te blijven vertrouwen op wrede en verouderde dierproeven.”

Washington is op dit moment de 12e staat die een wet heeft aangenomen om de verkoop van op dieren geteste cosmetica te verbieden. Californië, Hawaï, Illinois, Louisiana, Maine, Maryland, Nevada, New Jersey, New York, Oregon en Virginia gingen de staat al voor.

#GNvdD: New York verbiedt op dieren geteste cosmetica

Tests op cosmetica onnodig

Het testen van cosmetica op dieren is zowel wreed als onnodig. De reden daarvoor is omdat bedrijven al innovatieve producten kunnen maken met duizenden ingrediënten die een geschiedenis van veilig gebruik hebben. Aanvullende tests zijn daarbij niet eens nodig.

Aantal dierproeven stijgt opnieuw ondanks beloftes overheid
Washington verbiedt cosmetica dat op dieren is getest | Foto: publiek domein

Bovendien zijn er moderne testmethoden die verouderde dierproeven kunnen vervangen. Denk aan tests op menselijke cellen en geavanceerde computermodellen. Deze technologieën zijn vaak sneller, goedkoper en zelfs betrouwbaarder.

Bedrijven leggen getuigenis af

De grootste boosdoener op het gebied van dierenproeven zijn vaak bedrijven, en daarom is het goed om te zien dat er een sterke bedrijfsondersteuning is voor het beëindigen van deze cosmeticaproeven. Verschillende bedrijven (die cosmetica verkopen in Washington) hebben getuigenissen afgelegd ter ondersteuning van deze wetgeving. Hieronder vallen bijvoorbeeld Lush Cosmetics, rue Santé en Thrive Causemetics.

Daarnaast heeft de Humane Cosmetics Act goedkeuring van de Personal Care Products Council, de brancheorganisatie die 90 procent van de Amerikaanse cosmetica-industrie vertegenwoordigt, naast meer dan vierhonderd bedrijven die zich individueel hebben aangemeld om deze wetgeving te ondersteunen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Kasper Wienk