Maar liefst acht zeehonden die waren opgevangen bij A Seal in Stellendam zijn afgelopen zaterdag vrijgelaten op het strand van Ouddorp. De twee gewone en zes grijze zeehonden waren hersteld en goed op gewicht: zij mogen vanaf nu weer hun eigen maaltijd bij elkaar zoeken in de Noordzee.

vrijlating
Grijze zeehond

In Stellendam zijn alle acht vinpotigen in de praktische transportkisten en aanhangers geladen. Sommige dieren maken klaaglijke geluiden, het is tenslotte een spannend moment voor ze. Gelukkig duurt de rit maar kort en arriveren de volgeladen wagens op het strand van Ouddorp, net voor de Brouwersdam. Hierna worden de kisten op een rijtje gezet met de neus van de dieren richting zee.

vrijlating
Zeehondtransportkisten in Stellendam
Vrijlating
Zeehondtransport

Jaap van der Hiele geeft toelichting over de zeehonden die hun vrijheid krijgen en uitleg over het openen van de kisten.

vrijlating

Zodra de luiken omhoog gaan zijn er een stuk of twee zeehonden die vrij snel richting zee hobbelen. De rest lijkt nog niet helemaal zeker wat nu te doen en kiest voor overleg. Een van de zeehonden, de bijna-zwarte Dolfie, schiet een kistje van een van de buren in.

vrijlating
Vrijlating van de zeehonden
Vrijlating
Geen haast

Op hun gemak en onder lichte dwang schuifelen ook de andere zeehonden naar het water. Dat de vrijheid lonkt hebben ze nog niet door.

vrijlating

vrijlating

Gemoedelijk duiken de zeehonden het koude water van de Noordzee in, maar de donkere Dolfie lijkt vastbesloten te zijn nog minstens een persoon te bijten voor hij vertrekt. Hij keert steeds om en valt aan: een prachtig eigenzinnig roofdier.

vrijlating

Dankzij de liefdevolle zorgen van de medewerkers van A Seal zijn Dolfie, Pablo, Charlie, Jef, Vip, Albatros, Rilana en Georges weer thuis. Het ga jullie goed!

Frank Wagemans maakte onderstaand filmverslag:

©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde