Onderzoekers van de Snow Leopard Trust hebben in Mongolië twee sneeuwluipaardwelpen gevonden in een grot. Het gaat om een bijzondere vondst, want dit is pas de vierde keer dat een dergelijke ontdekking is gedaan. Volgens de onderzoekers is de vondst van groot belang voor de studie over sneeuwluipaarden, waarvan er naar schatting nog maar 4.000 in het wild leven.

sneeuwluipaardwelpen
Foto: screenshot video Snow Leopard Trust/YouTube

De moeder van de welpjes werd in het kader van een langlopende studie al enige maanden gevolgd in het Tost Nature Reserve dankzij een gps-halsband. Toen de onderzoekers ontdekten dat zij regelmatig naar dezelfde plek ging concludeerden zij dat ze daar waarschijnlijk een nest had. Ze gingen op onderzoek uit en vonden de twee in een grot.

Belangrijke ontdekking
Het gaat om een mannetje en een vrouwtje, beiden nog net geen 2 kilo. Op het moment dat de onderzoekers van de Snow Leopard Trust de welpjes vonden was de moeder niet aanwezig, die vermoedelijk op jacht was. Sneeuwluipaarden hebben de hoogste status van bescherming in het gebied want ze worden ernstig bedreigd, onder meer door stroperij en het verlies van leefgebied. Daarom is kennis over de dieren van groot belangrijk voor hun voortbestaan. Gustaf Samelius, de leider van het onderzoek:

“Deze ontdekking helpt ons aan meer kennis over hoe vaak sneeuwluipaarden jongen krijgen, de grootte van het nest, en hoeveel jongen uiteindelijk de volwassen leeftijd bereiken.”

sneeuwluipaardwelpen
Volwassen sneeuwluipaard | Foto: Pixabay

Inzicht
De beschikbare informatie over sneeuwluipaarden is tot nu toe erg beperkt. Samelius:

“Hoewel het onderzoek naar sneeuwluipaarden is begonnen in de jaren ’80 van de vorige eeuw is er nog maar weinig bekend over geboorte- en sterftecijfers en overlevingskansen. Zonder deze informatie is het moeilijk om precies te zeggen hoeveel van deze dieren er exact in het wild leven en dat maakt het ook moeilijk om gerichte plannen op te stellen voor hun bescherming.”

Wel heeft het onderzoek inmiddels veel meer inzicht gegeven in het gedrag van individuele dieren, zoals wat ze het liefste eten, hoe vaak ze op jacht gaan, de grootte van het jachtgebied en of ze erg territoriaal ingesteld zijn.

Camera’s
De komende tijd zullen de welpjes nauwlettend in de gaten gehouden worden, onder meer met behulp van verdekt opgestelde camera’s. Bekijk de bijzondere eerste beelden van de sneeuwluipaardwelpen hieronder:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron: Snow Leopard Trust ©AnimalsToday.nl Bart van Riel