Het Griekse eiland Lesbos is de afgelopen paar jaar veel in het nieuws geweest door de grote aantallen vluchtelingen die via Turkije naar het eiland zijn gekomen. Op het eiland wonen 90.000 mensen en meer dan 350.000 vluchtelingen kwamen naar het eiland. Pas geleden werd het eiland opgeschrikt door een aardbeving in het zuiden van het eiland. Het dorp Vrisa is hierdoor zwaar beschadigd.

Foto: Belinda van der Kort

Als toerist zie je veel honden en katten op straat leven op Lesbos. De organisatie Straathonden van Lesbos zet zich in om zoveel mogelijk honden te laten steriliseren. Daarnaast heb je ook de dierenbeschermingsorganisatie Kivotos, werkzaam in heel Griekenland, maar ook in Mytilini: deze organisatie zet zich in voor de niet-beschermde dieren op Lesbos. Kivotos betekent ‘kist’ en verwijst naar de ark van Noach, waardoor dieren gered worden.

Op het eiland Lesbos worden ook veel ezels gebruikt door boeren en voor trektochten met toeristen. Op woensdag 30 augustus 2017 heb ik de ezelopvang Donkey-Center Lesvos bezocht tijdens mijn bezoek aan het eiland Lesbos. In Parakila aan de kust van de golf van Kalloni, op een berg waar ook de kapel voor St. Joris (Agios Georgios) is, vind je Donkey-Center Lesvos.

Donkey-Center Lesvos is in 2006 opgericht door Menga Conrad uit Zwitserland. Eigenlijk bij toeval, want ze werd bevriend met de ezel, die ze Heidi noemde. Een boer vertelde Menga dat Heidi niet meer gebruikt werd. Op een dag vond Menga Heidi in haar tuin vastgebonden aan een vijgenboom. Menga had geen enkele kennis over ezels en begon zich hierin te verdiepen. Al gauw ontdekte ze dat ezels kuddedieren zijn en nooit alleen gehouden mogen worden. Menga ging op zoek naar een tweede ezel en vond een metgezel die ze de naam Peter gaf. Heidi en Peter waren zeer aan elkaar gehecht geraakt. In oktober 2010 overleed Peter, die al erg oud was en in december van datzelfde jaar overleed Heidi ook, terwijl ze in een goede conditie was. Over Heidi en Peter is een klein filmpje gemaakt ‘Carots & Forbidden Fruits 2007’.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Na de ezels Heidi en Peter volgden er meer ezels in de loop der jaren. Nu verblijven er 7 ezels en Madame Charlotte is de leidster van de kudde.

Penelope is een ezel die in januari van dit jaar gekomen is. Zij loopt slecht met haar linker voorbeen, omdat deze op drie plaatsen in het verleden gebroken is geweest. Hermes is een ezel van 8 jaar oud en hij is gek op muesli. Zijn gebit is in een zeer slechte staat, hij heeft bijna geen kiezen meer en krijgt daarom muesli te eten. Hij is gek op muesli en laat ook duidelijk weten wanneer hij daar zin in heeft, want dan balkt hij enorm.

Penelope | Foto: Belinda van der Kort

Op het terrein lopen ook 9 honden rond. Deze honden zijn op straat gevonden of achtergelaten bij Menga. Leon is een hond die in een afgesloten zak bij Menga is achtergelaten. Deze husky-achtige hond die met zijn vacht zeker niet geschikt is voor het warme klimaat van Lesbos, heeft nu een goed huis gevonden op Ameland.

De mensen weten Donkey-Center Lesvos steeds beter te vinden, maar vragen zich wel altijd af of Menga geld verdient aan de opvang, want je houdt toch alleen dieren om er geld aan te verdienen!

Ezels staan bekend om hun taaiheid. Zo kan het wel eens gebeuren dat een zieke ezel de symptomen van zijn ziekte zo goed verbergt dat het wel eens te laat wordt opgemerkt. Hun taaiheid maakt dat ze gebruikt worden als lastdier. Zelfs bereden door zware ruiters geven de ezels geen krimp. Op Lesbos zijn de ezels ook gebruikt voor trektochten met toeristen. Menga heeft in haar opvang veel ezels gezien met gebroken benen, zoals Penelope, en met wonden op hun rug van het zadel.

Een ezel kan het gewicht van 25 procent van het gewicht van de ezel zelf dragen, reken daar ook het gewicht van een zadel bij. Hier wordt bij ezeltrektochten met toeristen geen rekening mee gehouden en vaak zijn de toeristen dus veel te zwaar voor de ezel. Verder moet een ezel zeker vier jaar oud zijn om hem te mogen berijden. Ezels hebben een andere lichaamsbouw dan paarden en moeten daarom een ander zadel hebben.

Foto: Belinda van der Kort

Een ezel kan dertig tot veertig jaar oud worden. En ezels kunnen met weinig overleven. In hun natuurlijke habitat is er meestal weinig voedsel en overleven zij op schrale graasvlakten en in dorre gebieden. Een weide, een schuilhut, vers water, hun jaarlijkse inentingen en op tijd een bezoekje van de smid en ze zijn al heel tevreden. In de winter hooi en af en toe een worteltje, niet teveel, kan geen kwaad. Drie maal per jaar moeten de hoeven verzorgd worden en zeker tweemaal per jaar moet een ezel ontwormd worden. Dit is wat ik heb gezien bij de ezelopvang Donkey-Center Lesvos van Menga Conrad; met veel liefde en toewijding verzorgt en knuffelt ze de ezels.

Foto: Belinda van der Kort

Menga runt de ezelopvang helemaal in haar eentje en om het te bekostigen begon zij in december 2015 met crowdfunding. Een voorbeeld van de kosten die zij maakt, zijn: een hoefsmid kost per ezel €25,- , een veearts voor het gebit kost per ezel €50,- , hooi voor de winter kost €400,-  en dan zijn er ook de jaarlijkse kosten voor het ontwormen etc. Een donatie is uiteraard van harte welkom, maar je kunt ook altijd als je op Lesbos bent, de ezelopvang zelf bezoeken of helpen. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina.

©AnimalsToday Belinda van der Kort