Het bezit van haaienvinnen is sinds vorig jaar strafbaar in de VS. En de eerste succesvolle veroordeling is een feit. Een vishandelaar in Brooklyn werd onlangs veroordeeld voor illegaal bezit van haaienvinnen.

haai - vervolging
mattk1979 via Compfight cc

Het is de eerste succesvolle vervolging door de afdeling milieubehoud van de staat New York voor het illegaal bezitten van haaienvinnen. De afdeling milieubehoud legde een boete van 10.000 dollar op aan de bewuste vishandelaar. Een woordvoerder van de staat zei in een verklaring dat New York de handel in haaienvinnen niet zal tolereren en er hard tegen zal optreden. Eind vorig jaar onderschepte de staat New York na een tip een grote zending gedroogde haaienvinnen op de John. F. Kennedy luchthaven. De lading was bestemd voor Brooklyn. In de zending werden vinnen van diverse soorten beschermde haaien aangetroffen.

Misdadige handel

Haaienvinnenhandel is een gigantisch probleem. Niet alleen is het verminken van haaien misdadig, het is funest voor de haaienpopulatie in de wereld en verstoort de balans van de ecosystemen in de oceanen. Haaienvinnen zijn zeer gewild in Azië; ze zijn een essentieel ingrediënt in haaienvinnensoep en hebben traditionele medicinale toepassingen. Vinnen van haaien is een zeer omstreden praktijk: de vinnen van levende haaien worden afgesneden. De dieren worden teruggegooid in de oceaan, maar zijn niet meer in staat om te zwemmen. De Save Our Seas Foundation schat dat tot 73 miljoen haaien per jaar worden gedood voor deze international handel.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema