Heb je dat ook wel eens? Je hoort een vogel het voorjaar bejubelen maar hebt geen idee welke soort het is. Met de app ‘Birdsounds Europe’ komt aan die onzekerheid een einde. Natuurgeluidenexpert Henk Meeuwsen maakte een selectie uit de mooiste vogelgeluiden, zodat we voortaan ook met onze oren kunnen ‘vogelen’.

Birdsounds Europe
Hoor! Een roodborst! | Foto: Pixabay

Is het nou een merel of een zanglijster? En hoort ik nou een roodborstje of een winterkoninkje? De app Birdsounds Europe geeft het antwoord. In totaal werden door Henk Meeuwsen 1314 geluidsfragmenten in de allerhoogste kwaliteit uitgezocht, van in totaal 356 Europese vogelsoorten. Dat houdt in dat er per soort meerdere geluiden beschikbaar zijn, bijvoorbeeld alarmerend, of op allerlei manieren roepend om contact, aandacht, seks of voer. De geluiden worden ondersteund met foto’s.

In je hand
Volgens Meeuwsen, bekend van het radioprogramma Vroege Vogels en de Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis, is de kwaliteit van de geluiden ongeëvenaard:

“Je luistert bijvoorbeeld niet naar hoe een boerenzwaluw zou moeten klinken, zoals bij veel andere apps, je hebt een zingende boerenzwaluw in je hand.”

Birdsounds Europe
Zingende zanglijster | Foto: Taco Meeuwsen/Wikimedia

Voor de samenstelling van de geluiden werkte Meeuwsen samen met diverse natuurgeluidenverzamelaars, en zelf bewerkte hij de opnames zodat ze klinken alsof de vogel in je hand zit te fluiten. Alles bij elkaar duren de fragmenten 3 uur en 12 minuten. Volgens Meeuwsen zijn er ook al mensen die laten weten gewoon thuis naar het getureluur en gekierewiet te luisteren, puur ter ontspanning. En daar blijft het niet bij, want de app zal de komende tijd nog verder uitgebreid worden.

De app kost een paar euro en is beschikbaar voor alle mobiele besturingssystemen. Misschien wel een leuk cadeautje voor die ene vogelliefhebber?

Idee
Onderstaande video van BirdsAndGames heeft niets met de app Birdsounds Europe te maken, maar geeft een idee hoeveel verschillende geluiden de diverse soorten ganzen kunnen maken:

https://www.youtube.com/watch?v=7Ktr-zUxZq4

©Animals Today Bart van Riel