De Franse politiehond Diesel krijgt postuum de eervolle Engelse PDSA Dickin Medal, de hoogste onderscheiding voor dieren die in een oorlogssituatie buitengewone moed hebben getoond. Diesel kwam vorige maand om het leven tijdens een politieactie tegen terroristen die banden hadden met de aanslagen in Parijs.

Dickin Medal
Diesel | Foto: Police Nationale/Facebook

Dit goede nieuws is natuurlijk helemaal geen goed nieuws, want Diesel heeft er niets meer aan. Hij was werkzaam als politiehond voor de Franse anti-terreurunit RAID. Getraind om te gehoorzamen, wat hem het leven kostte op woensdag 18 november 2015.

Vijf dagen na de aanslagen in Parijs, waarbij 130 doden vielen, werd Diesel ingezet tijdens een politieactie. Het vermoeden bestond dat de leider van de aanslagen zich met 6 anderen ophield in St. Denis, een buitenwijk van Parijs. Toen een schotenwisseling tussen de politie en de verdachten verstomde, besloot zijn begeleider Diesel het appartement in te sturen om te zien of de terroristen er nog waren. Dat kostte Diesel het leven. Zijn dood leidde wereldwijd tot veel verdriet, maar ook tot boze reacties, omdat de hond tijdens de actie werd opgeofferd.

Uitzondering
De Dickin Medal bestaat sinds 1943 en werd in het leven geroepen door de Britse  liefdadigheidsorganisatie People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA). De PDSA zet zich in voor medische hulp aan dieren waarvan de baasjes geen dierenarts kunnen betalen. De eerste medailles gingen naar dieren die tijdens de Tweede Wereldoorlog een bijzondere daad hadden verricht.

De Dickin Medal is alleen bestemd voor Britse dieren, maar heel soms wordt er een uitzondering gemaakt, zoals bij Diesel. De onderscheiding wordt wereldwijd gezien als het ‘Victorian Cross’ voor dieren. Diesel is het 66e dier dat nu officieel als ‘oorlogsheld’ is erkend, nadat hij was voorgedragen door de Britse krant The Sun. Sinds 2002 bestaat er ook een medaille van de PDSA voor dieren die zich buiten oorlogssituaties verdienstelijk maakten.

Symbool
Oorlog, vervuiling, mishandeling, jacht, branden, ontbossing en stroperij maken iedere dag veel anonieme slachtoffers, die snel vergeten worden of zelfs nooit opvallen. Vanuit dat licht gezien zou de onderscheiding voor Diesel eigenlijk symbool moeten staan voor alle dieren die dagelijks het slachtoffer zijn van menselijk handelen.

Maar we zien de medaille voor Diesel ook als een erkenning van zijn trouw en kameraadschap. Karaktereigenschappen die het contact tussen mens en dier zo mooi kunnen maken, maar waaraan dieren helaas ook ten onder kunnen gaan. Diesel is de belichaming daarvan. Hij zal samen met 32 duiven, 29 honden, 3 paarden en 1 kat herinnerd worden. Want ook zij werden onderscheiden voor hun ‘devotie, getoonde moed en trouw aan de mens’.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel