Dit prachtige hert is vorige week in het Franse Bonneuil-en-Valois gered door dorpsbewoners. Het dier werd opgejaagd door een groep honden, die opgehitst waren door jagers. Het doel was om het edelhert dood te schieten, maar boze bewoners van het dorpje 80 kilometer ten noordoosten van Parijs staken daar een stokje voor.

edelhert
Het edelhert stond doodsangsten uit | Foto: screenshot video Karine Van-assche/Facebook

Het edelhert was bekaf en stond doodsangsten uit toen het de bebouwde kom van Bonneuil-en-Valois binnenvluchtte. Daarbij kwam het in een tuin terecht en kon geen kant meer op. Dit werd al snel opgemerkt door de dorpelingen en zij zagen dat het bange hert een bebloede tong had.

Confrontatie
Tientallen dorpsbewoners verzamelden zich bij het arme dier en weigerden dat de jagers het hert doodschoten. Dit leidde tot een felle confrontatie tussen beide kampen. Het conflict dreigde uit de hand te lopen en daarom werd de burgemeester van het dorp erbij gehaald. De emoties liepen hoog op. De jagers waren woest dat ze werden tegengehouden, ondanks het feit dat ze geen vergunning hadden om binnen de bebouwde kom te schieten. Maar de grondeigenaar hield voet bij stuk en weigerde ze de toegang tot zijn tuin.

edelhert
Foto: screenshot video Karine Van-assche/Facebook

Het conflict duurde een uur of twee en toen zagen de jagers in dat ze verloren hadden. Ze vertrokken met hun honden en daarmee waren de dappere dierenvrienden uit Bonneuil-en-Valois de grote winnaars. Hoewel, de grootste winnaar was het prachtige edelhert, dat door ingrijpen van de dorpsbewoners die dag niet aan zijn einde kwam door een schot uit een jachtgeweer.

Discussie
Niet zo lang geleden vond elders in Frankrijk een soortgelijk conflict plaats, maar toen werd het opgejaagde dier in het bijzijn van omstanders genadeloos doodgeschoten. Het gedrag van de jagers heeft in Frankrijk een discussie uitgelokt over de jagerspraktijken, waarbij de publieke opinie zich steeds meer tegen de plezierjacht aan het keren is.

Bekijk de beelden hieronder, gemaakt door één van de dappere inwoners van Bonneuil-en-Valois:

Bronnen: Le Parisien, Joop ©AnimalsToday.nl Bart van Riel