Wie herinnert zich niet het ontroerende weerzien van voormalige circusolifanten Shirley en Jenny in Tennessee, Verenigde Staten, na twintig jaar gescheiden te zijn geweest? Helaas is Jenny inmiddels overleden, maar de oude Shirley geniet nog steeds heerlijk van haar vrije leventje. Deze maand viert ze haar 15-jarig jubileum.

shirley
Shirley | The Elephant Sanctuary

Eind jaren ’40 werd Shirley uit het wild gevangen op het Indonesische eiland Sumatra en verkocht aan het circus Kelly-Miller. Tijdens de machtsovername in Cuba door Fidel Castro in 1958 werd het hele circus, inclusief Shirley, enkele maanden gevangen gehouden. Een paar jaar later brak er voor de kust van Nova Scotia brand uit in het circusschip, waardoor het zonk. Twee dieren kwamen hierbij om, Shirley werd gered.

In 1975 trad Shirley op in het circus Lewis Brothers, toen ze werd aangevallen door een andere olifant. Hierbij brak zij haar rechterbeen. De breuk werd niet goed gezet en heelde slecht, maar ondanks haar verwonding werd Shirley gedwongen nog bijna twee jaar op te treden, waarna ze verkocht werd aan dierentuin Louisiana Purchase Gardens and Zoo in Los Angeles. Hier leefde ze tweeëntwintig jaar alleen, om haar vanwege haar verwonding te ontzien, ondanks dat olifanten kuddedieren zijn. Uiteindelijk besloot de dierentuin dat Shirley beter af zou zijn in een natuurlijker leefomgeving en nam contact op met The Elephant Sanctuary. 6 juli 1999 werd ze overgeplaatst.

‘Als je nagaat wat Shirley allemaal heeft meegemaakt, zie je wat een overlevers olifanten zijn’, aldus directeur Carol Buckley.

15 jaar later zien we hoe Shirley fijn geniet in de ruime weide, grazend in gezelschap van andere olifanten. Ze is inmiddels de oudste olifant in het rusthuis.

The Elephant Sanctuary is niet alleen bekend van het indrukwekkende weerzien tussen Shirley en Jenny, maar ook van de bijzondere vriendschap tussen olifant Tarra en hond Bella.

Daarnaast woont onder meer de Afrikaanse circusolifant Flora sinds 2004 in het reservaat. De onlangs overleden circusdirecteur David Balding zag uiteindelijk in dat Flora niet gelukkig was  in het circus en ging voor haar op zoek naar een betere omgeving. Hierover is een documentaire gemaakt, ‘One Lucky Elephant’.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde