De tienjarige labrador Fred van kasteel Mountfitchet in Engeland, heeft onlangs negen verweesde eendenkuikens geadopteerd. Ze volgen hem overal, en slapen zelfs in zijn mand.

eendenkuikens
Fred en zijn eendenkuikens | ©Mountfitchet Castle

Toen medewerkers van kasteel Mountfitchet op het terrein negen eendenkuikens zagen ronddolen zonder hun moeder, namen ze de diertjes mee naar binnen. De eendjes waren nog te jong om voor zichzelf te kunnen zorgen. Hun moeder is helaas niet gevonden. Wel hebben ze een bijzondere pleegvader: kasteelhond Fred heeft deze rol direct met verve op zich genomen.

De kleine kuikens vertrouwen Fred volkomen. Ze volgen hem overal, alsof hij hun moeder is: ze liggen steeds bij hem, ook in zijn mand, en gaan met hem zwemmen in de slotgracht. Volgens de eigenaar van Fred, Jeremy Goldsmith, is de hond zeer zachtaardig en sociaal naar andere dieren toe. Eerder heeft hij zich ook ontfermd over een gewonde eekhoorn.

“Hij heeft een vriendelijk karakter en is opgegroeid met geredde dieren. De eendenkuikens zijn dol op hem.”

Fred hoeft maar een paar weken op de eendjes te passen, tot ze groot genoeg zijn. Daarna kunnen ze op het kasteelterrein blijven, of verder trekken als ze dit willen.


Kasteel Mountfitchet is een toeristische trekpleister vlakblij het vliegveld London Stansted, in het graafschap Essex. Op het terrein van het kasteel wonen meer geredde dieren.

Bronnen: Twitter Mountfitchet Castle, BBC, Basildon Standard ©Animals Today Angelique Lagarde