In Junnar, een dorp in India is recentelijk een luipaard gered uit een waterput van meer dan 18 meter diep. Maharashtra, een bewoner van Junnar, hoorde luid gebrul van een dier in nood en hij besloot om onmiddellijk op onderzoek uit te gaan. Hij was geschokt toen hij het dier aantrof in een diepe waterput vlakbij zijn huis. Vervolgens is hij naar huis gesneld om Wildlife SOS op het Manikdoh Leopard Rescue Center te bellen.

luipaard
Reddingsactie van luipaard uit waterput| Foto: Burrard-Lucas Wildlife Photography

Volgens Wildlife SOS voeren luipaarden een gevecht om te overleven in een gebied waar ze steeds meer van hun natuurlijke habitat verliezen. Ze worden geregeld in dit gebied gespot terwijl ze op zoek zijn naar een veilige plaats in de suikerrietvelden. Doordat dit soort dieren niet gewend zijn aan dergelijke terreinen kunnen ze in gevaarlijke situaties terechtkomen, zoals dit dier. Soms raken ze hierbij ernstig verwond. Gelukkig ontkwam deze driejarige luipaard aan een verdrinkingsdood.

Het dier is gered door middel van een platform dat leden van het reddingsteam de waterput in lieten dalen. Na drie uur werd het luipaard naar boven gehesen, fysiek onderzocht en teruggezet in de natuur. Het was een fantastische inzet van de aanwezige partijen om het dier te redden.

Zie hier de beelden van het luipaard in nood:

Recentelijk is gebleken dat het leefgebied van de luipaard over de hele wereld met 63 tot 75 procent is afgenomen. Dit is te lezen in het onlangs gepubliceerde onderzoek ‘Leopard (Pantherapardus) status, distribution, and the research efforts acrossits range’ van Andrew Jacobsen en zijn team. De luipaard is dan wel geen olifant of leeuw, maar de alarmbellen mogen met zulke schrikwekkende cijfers toch wel gaan rinkelen bij de betreffende instanties.

Bron One Green Planet ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer