Voor het eerst in eeuwen werd afgelopen week een reusachtige pelikaan waargenomen in Gwithian in Cornwall (Groot-Brittannië). Het gaat om de kroeskoppelikaan (Pelecanus crispus), die een spanwijdte van wel 270 tot 320 cm kan hebben.

kroeskoppelikaan
De reusachtige kroeskoppelikaan | Foto: Попов Евгений/Wikipedia

Het is voor het eerst sinds eeuwen dat de kroeskoppelikaan in het Verenigd Koninkrijk is gezien. Er wordt vermoed dat het dier vanwege het warme en vochtige weer in Europa is teruggekomen. De kroeskoppelikaan, die op de rode lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten van IUCN staat, komt oorspronkelijk voor in Oost-Europa, Rusland en Azië.

De grootte van de wereldpopulatie kroeskoppelikanen wordt geschat op 6700 tot 9300 volwassen dieren. De wereldpopulatie neemt af door aantasting van het leefgebied, aanleg van infrastructuur en kustgebieden (waaronder elektriciteitsleidingen).

Spectaculair
De kroeskoppelikaan werd vorige week zaterdag waargenomen in Gwithian in Cornwall. De maandag daar op werd het dier gezien in Sennen en Polgigga in Land’s End, Cornwall. De 15-jarige vogelaar Josef Fitzgerald zag de kroeskoppelikaan en fotografeerde het dier. Hij maakte spectaculaire foto’s van de pelikaan met zijn reusachtige gespreide vleugels. Josef:

“Ik hoorde erover op de website ‘Rare Bird Alert’ en heb drie uur lang op alle genoemde locaties gezocht. Uiteindelijk heeft mijn kennis mij en anderen geholpen naar een vijver achter Sennen Caravan park te gaan.”

Hier maakte de tiener de prachtige foto van deze majestueuze vogel.

Bron ©PiepVandaag Monique van Dijk Armor